Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Tragere la sorți a grupelor la Cupa Mondială din Franța 2023

grupe_rwc2023.jpg

Tragere la sorți, Cupa Mondială 2023
Franța organizează Cupa Mondială din 2023 după 16 ani de la precedenta găzduire
Sursa imaginii: 
World Rugby

Franța, organizatoarea turneului final al Cupei Mondiale la rugby din 2023 (RWC 2023) va juca în grupa 1 alături de Noua Zeelandă. Tragerea la sorți a celor patru grupe de câte cinci echipe a avut loc luni la Paris. 

Componența grupelor este următoarea:

Grupa A: Noua Zeelandă, Franța, Italia, Americi 1, Africa 1 

Grupa B: Africa de Sud, Irlanda, Scoția, Asia/Pacific 1, Europa 2 

Grupa C: Țara Galilor, Australia, Fiji, Europa 1, Echipa câștigătoare a recalificărilor

Grupa D: Anglia, Japonia, Argentina, Oceania 1, Americi 2

După cum se poate constata, 12 echipe sunt calificate de drept după rezultatul de la Cupa Mondială din 2019 disputată în Japonia: capii de serie sunt echipele semifinaliste (Africa de Sud, Anglia, Noua Zeelandă, Țara Galilor), grupa a doua valorică a fost constituită din echipele învinse în sferturi de finală (Franța, Irlanda, Japonia, Australia), iar grupa a treia valorică a conținut echipele clasate pe locul al treilea în grupe în 2019. 

Calificări regionale

Restul de opt locuri sunt distribuite pe criteriul geografic, iar România concurează în Rugby Europe Championship pentru unul din cele două locuri calificative, în 2021 și 2022. 

Stejarii turiști
Cea mai recentă participare a Stejarilor la Cupa Mondială a fost în Anglia în 2015
Sursa imaginii: 

Echipele clasate pe primele două locuri în grupa de șase se califică direct la RWC 2023, pentru un loc fiind mare favorită Georgia. La ora actuală România trebuie să evite ultimul loc în grupă trebuind să câștige un meci amânat cu Belgia. Celelalte echipe din Rugby Europe Championship sunt Spania, Portugalia și Rusia. 

Echipa clasată pe locul al treilea în Rugby Europe International continuă lupta în recalificări care se încheie în toamna lui 2022 cu un turneu intercontinental, care va desemna ultima echipă calificată. 

România a fost descalificată de la Cupa Mondială 2019 pentru că a folosit un jucător ineligibil, Sione Fakaosilea, fiind depunctată. În locul Stejarilor la RWC 2019 a participat Rusia. A fost primul turneu final din 1987 de când se organizează Cupa Mondială la rugby la care România a fost absentă.

RWC 2023 va avea loc în Franța în perioada 8 septembrie - 21 octombrie 2023.