Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia rămâne exclusă din marile competiţii pentru doi ani, inclusiv JO Tokyo 2021 și CM de fotbal 2022

tas_lausanne_rusia.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveția a redus pedeapsa Rusiei, care rămâne însă exclusă timp de doi ani de la marile competiții, urmând să rateze Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara viitoare și Campionatul Mondial de fotbal din 2022.

Ultima instanță sportivă posibilă - Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a anunțat joi că sportivii ruși nu vor fi primiși nici la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, pentru încălcarea regulilor antidoping, relatează AFP.

Totuși, cei trei arbitri desemnaţi de TAS au redus la jumătate sancţiunea propusă anul trecut de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a cerut o suspendare pe 4 ani, lăsând totodată posibilitatea sportivilor ruşi care nu au fost niciodată acuzaţi de dopaj să poată concura sub un steag neutru.

Rusia este implicată de mai mulţi ani într-un uriaş scandal de dopaj.

În plus, această țară nu poate găzdui evenimente internaţionale de mare amploare.

Agenţia Mondială Antidoping a dictat această sancţiune fiindcă laboratorul subordonat de la Moscova a manipulat unele fişiere înainte de predarea lor către anchetatori.

Agenia antidoping rusă – RUSADA, a fost suspendată în 2015, după ce au fost descoperite probe privind un dopaj în masă al sportivilor ruşi. Apoi, în septembrie 2018, a fost reinstaurată provizoriu, dar a fost declarată neconformă la sfârşitul anului trecut, din cauza datelor manipulate transmise de laboratorul antidoping de la Moscova.

Amintim, Rusia a fost deja exclusă de la JO de la Rio, în 2016, şi PyeongChang, în 2018, din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani, însă unii sportivi ruşi au concurat totuşi sub steagul olimpic, fără să își reprezinte țara.