Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se amână din nou Jocurile Olimpice de la Tokyo?

jo_tokyo.png

Simbolul olimpic de la intrarea în Stadionul central din Tokyo, 8 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Atât premierul japonez, cât și organizatorii JO de la Tokyo, care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, și-au reafirmat vineri intenția de a organiza marele eveniment sportiv în vara acestui an, dar mai multe surse neoficiale susțin că decizia de amânare pentru 2022 ar fi fost deja luată ”în secret”, transmite AFP.

”Sunt hotărât să organizăm Jocurile în condiții sigure la Tokyo, ca un simbol al victoriei umanității asupra pandemiei”, a declarat vineri premierul Yoshihide Suga în cadrul unei sesiuni parlamentare.

Totodată, Comitetul de organizare a JO Tokyo 2020 a reamintit, tot vineri, într-un comunicat, că ”este în totalitate concentrat” pe pregătirea evenimentului, în colaborare cu Comitetul Olimpic Internațional și cu Comitetul Internațional Paralimpic.

Însă cotidianul britanic The Times a scris în ediția de joi, citând surse din interiorul coaliției de guvernământ, că guvernul nipon a recunoscut imposibilitatea organizării JO datorită recrudescenței coronavirusului la nivel mondial, inclusiv în Japonia.

În plus, săptămâna trecută un membru important al guvernului, Taro Kono, a exprimat o poziție diferită de cea oficială, afirmând că ”nimic nu e exclus” cu privire la amânarea Jocurilor.

Într-o declarație acordată AFP directorul general al JO Tokyo-2020, Toshiro Muto, nu a exclus ca evenimentul, prevăzut pentru perioada 23 iulie- 8 august 2021, să se desfășoare cu un număr limitat de spectatori, sau chiar fără spectatori.

Potrivit mai multor sondaje recente, opinia publică în Japonia este mai degrabă favorabilă amânării sau chiar anulării evenimentului.

 

Articolul integral aici