Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campionul mondial la șah, învins de un adversar de 18 ani

andrei esipenko sah.jpg

Sursa imaginii: 
youtube

Marele maestru norvegian Magnus Carlsen a pierdut surprinzător contra tânărului jucător rus Andrei Esipenko, în vârstă de 18 ani, în runda a opta a turneului Tata Steel din Țările de Jos.

Carlsen, care avea 51 de meciuri fără înfrângere în această competiţie, nu a putut face nimic în faţa rivalului dintr-un eșalon inferior. El nu mai pierduse din toamna trecută, în octombrie, de la turneul Norway Chess, unde a pierdut împotriva polonezului Jan-Krzysztof Duda și a pus capăt unei serii de 125 de victorii, într-un interval de doi ani și patru luni.

Andrei Esipenko este pe poziția a 59-a mondială și a jucat în premieră cu Magnus Carlsen, liderul ierarhiei FIDE:

"Cred că este una dintre cele mai bune zile din viaţa mea", a declarat rusul după victorie, pentru site-ul „Chess24.com”.

Înfrângerea lui Carlsen i-a dat curaj iranianului Alireza Firouzja, de doar 17 ani – altă mare speranţă a şahului, care l-a învins pe indianul Pentala Harikrishna și a preluat conducerea turneului din Țările de Jos.

Firouzja este urmat la doar o jumătate de punct de americanul Fabiano Caruana, iar Magnus Carlsen a coborât pe locul al 8-lea.