Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Anglia și Franța, marile favorite în Turneul celor Șase Națiuni

jalibert_farrell.jpg

Mathieu Jalibert (cu balonul) și Owen Farrell
Duelul dintre cei doi mijlocași la deschidere, Mathieu Jalibert (cu balonul) și Owen Farrell, poate decide rivalitatea franco-engleză
Sursa imaginii: 
Sky Sports

Turneul celor Șase Națiuni 2021 care începe sâmbătă are toate șansele să fie dominat de două echipe: Anglia și Franța. Va fi practic o continuare a duelului început la ediția de anul trecut și continuat în toamnă.

Rareori a avut startul Turneului celor Șase Națiuni două favorite așa de clare. Cupa de Toamnă a Națiunilor desfășurată în noiembrie și decembrie anul trecut cu participarea celor șase echipe, plus Georgia și Fiji, s-a încheiat cu victoria Angliei care a învins Franța într-un final dramatic cu 22 – 19, cu un arbitraj contestat vehement de francezi.

Aparent, Anglia are un ușor avantaj, dat fiind că joacă meciul cu Franța, pe 13 martie acasă, pe Stadionul Twickenham din Londra, același unde a obținut victoria contestată din decembrie.

Dar francezii au dovedit că sunt într-o ascensiune formidabilă și pentru prima oară în 10 ani prezintă toate atu-urile pentru obținerea victoriei în Turneul celor Șase Națiuni, cu numai doi ani înaintea Cupei Mondiale ce se va disputa în Franța.

Anglia are primul joc acasă cu Scoția, cel mai vechi meci internațional, care împlinește 150 de ani. Englezii se bazează ca de obicei pe înaintarea lor masivă și agresivă, în timp ce scoțienii au o linie dinapoi în care mijlocașul la deschidere Finn Russell și fundașul-căpitan Stuart Hogg, alături de aripa Duhan van der Merwe care poate da bătăi de cap englezilor.

Franța începe turneul la Roma împotriva unei echipe întinerite a Italiei, care a pierdut ultimele 27 de meciuri în Turneu.

Francezii au o înaintare extrem de mobilă condusă de flankerul-căpitan Charles Ollivon, iar perechea de mijlocași Antoine Dupont – Mathieu Jalibert este printre cele mai bune din lume.

În sfârșit, Țara Galilor întâlnește la Cardiff Irlanda, într-un meci al reabilitării după un sezon în care cele două echipe au dezamăgit, mai ales galezii.

Programul primei runde a Turneului celor Șase Națiuni este următorul:

Italia – Franța sâmbătă 16:15 (ora României)

Anglia – Scoția sâmbătă 18:45

Țara Galilor – Irlanda duminică 17:00