Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Șase Națiuni: Țara Galilor învinge Irlanda cu un om în plus

rees_zammit.jpg

Țara Galilor 21 Irlanda 16
Louis Rees Zammit marchează acrobatic la colț primul eseu al galezilor
Sursa imaginii: 
https://www.walesonline.co.uk/

Țara Galilor a învins Irlanda cu 21 - 16 la Cardiff în ultimul meci al prima runde din Turneul celor Șase Națiuni. Irlandezii au jucat aproape 70 de minute în 14 după eliminarea flankerului Peter O'Mahony. 

Cele două echipe, aflate într-o vizibilă eclipsă de formă față de anul 2019 înaintea Cupei Mondiale din Japonia, au început meciul fără prea mult elan ofensiv, dar jocul avea să fie schimbat fundamental de incidentul în care O'Mahony, venit în viteză la un ruck, a plonjat pentru a face "curățenie" printre jucătorii adverși, dar l-a lovit cu umărul în cap pe pilierul galez Thomas Francis aflat la pământ.

Arbitrul englez Wayne a Barnes a aplicat strict litera, dar și spiritul regulamentului și a scos cartonașul roșu. În mod paradoxal, irlandezii au preluat total inițiativa și după cele două penalități tranfsormate de fundașul galez Leigh Halfpenny, mijlocașul la deschidere și căpitanul Irlandei, Jonny Sexton, a replicat cu alte două penalități, egalând scorul pe tabela de marcaj.

Către finalul primei jumătăți, centrul Robbie Henshaw s-a angajat într-o breșă în 22-ul galez, a profitat de două placaje ratate și la al treilea a pasat din cădere flankerului Josh van der Flier care a fost oprit la un metru de but și la ruck-ul format linia a II-a Tadhg Beirne a cules balonul și a plonjat în but, Sexton a transformat eseul stabilind scorul la pauză: Țara Galilor 6 Irlanda 13.

Irlandezii au continuat să domine în partea doua, dar în minutul 60 la o fază la care au scăpat balonul de trei ori consecutiv și de fiecare dată galezii au profitat, centrul George North a accelerat prin apărarea irlandeză și a marcat primul lor eseu, netransformat de Halfpenny.

Avantajul omului în plus a început să se cunoască și la o acțiune în 22-ul irlandez balonul a circulat rapid până la aripa dreaptă, Louis Rees-Zammit și tânărul de 20 de ani a plonjat spectaculos, culcând balonul înainte să atingă fanionul de la colț, Halfpenny a transformat și apoi a mai adăugat și o penalitate aducând Țara Galilor în avantaj cu 21 - 13. 

Irlandezii au revenit în atac în final, dar nu au mai reușit să marcheze o dată din penalitate prin Billy Burns, care l-a înlocuit pe Sexton, accidentat. Scor final Țara Galilor 21 Irlanda 16.

După rezultatele de sâmbătă, Italia 10 Franța 50 și Anglia 6 Scoția 11, clasamentul Turneului celor Șase Națiuni după prima rundă arată astfel: 1. Franța 5 puncte, 2. Țara Galilor 4, 3. Scoția 4, 4. Irlanda 1, 5. Anglia 1, 6. Italia 0.

Runda a doua se desfășoară după următorul program:

Anglia - Italia sâmbătă 16:15 (ora României), stadionul Twickenham Londra

Scoția - Țara Galilor sâmbătă 18:45, stadionul Murrayfield, Edinburgh

Irlanda - Franța duminică 17:00, stadionul Aviva, Dublin