Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Șase Națiuni: Franța în frunte după primele două runde

irlanda_franta.jpg

Irlanda 13 Franța 15
Franța s-a apărat foarte exact împotriva Irlandei
Sursa imaginii: 
Irish Rugby Twitter

Franța se află pe primul loc în Turneul celor Șase Națiuni la rugby după victoria cu 15 – 13 împotriva Irlandei. Cealaltă echipă neînvinsă în această ediție este Țara Galilor.

Prima victorie a Franței la Dublin după 10 ani a fost rezultatul pragmatismului și într-o bună măsură oportunismului XV-lui Cocoșului Galic care a fructificat ocaziile avute într-un meci în care irlandezii au dominat teritorial și posesia balonului.

Irlanda a deschis scorul din lovitură de pedeapsă prin mijlocașul la deschidere Billy Burns, dar împotriva cursului jocului și într-o perioadă când aveau un om în minus, eliminat pe 10 minute, francezii au marcat un eseu pe stânga prin flankerul și căpitanul Charles Ollivon care a finalizat o acțiune de contra-atac superbă.

Mijlocașul la deschidere, Mathieu Jalibert, a transformat eseul și a adăugat o penalitate, stabilind scorul la pauză: 10 – 3 pentru Franța cu numai 30% teritoriu și 40% posesie.

Francezii au mai marcat un eseu după pauză când după o acțiune în forță a înaintașilor în 22-ul advers Jalibert a schimbat direcția de atac pe dreapta, către fundașul Brice Dulin intercalat în atac, care a pasat aripii Damian Penaud și acesta a plonjat în eseu la colț.

Irlandezii au replicat însă imediat printr-un eseu al talonerului Ronan Keleher, transformat de înlocuitorul lui Burns, Ross Byrne, care apoi a transformat și o penalitate, deschizând perspectiva unei victorii de ultim moment, poate dintr-un drop-goal, ca cea de la Paris din 2018.

Francezii însă s-au apărat exact și au obținut o victorie până la urmă meritată. Irlanda 13 Franța 15, prima victorie pe Aviva Stadium a francezilor sin 2011.

După cele două meciuri de sâmbătă, Anglia 41 Italia 18 și Scoția 24 Țara Galilor 25 clasamentul după runda a doua arată astfel:

  1. Franța 9 puncte (+42), 2. Țara Galilor 9 (+6), 3. Anglia 6, 4. Scoția 5, Irlanda 2, 6. Italia 0

Runda a treia se joacă după următorul program:

Italia – Irlanda, sâmbătă 27 februarie 16:15 (ora României) Stadio Olimpico, Roma

Țara Galilor – Anglia, sâmbătă 18:45, Principality Stadium, Cardiff

Franța – Scoția, duminică 17:00, Stade de France, Paris