Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CTP, despre duelul Halep-Williams: Simona va câștiga dacă va reuși două lucruri

7527682-hepta_mediafax_foto-abacapress_hepta.jpg

Sursa imaginii: 
Hepta/Mediafax Foto

Simona Halep joacă, marți dimineață, de la ora 10.00, în sferturile de finală ale primului Grand Slam al anului. Aflată pe locul doi în clasamentul mondial al momentului, Halep va da piept cu americanca Serena Williams. În precedenta întâlnire dintre cele două, Halep s-a impus în finala din 2019 de la Wimbledon, însă Williams conduce clar în ceea ce privește meciurile directe, cu 9-2. Ce șanse are, așadar, Simona Halep în întâlnirea cu Serena Williams? Răspunde jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Serena, doar o jucătoare „grasă și bătrână”?

Cristian Tudor Popescu: Nu cred că se poate vorbi despre o favorită. Ambele jucătoare se află într-un moment foarte bun din punct de vedere fizic, din punct de vedere mental. Sunt în urcare. Se va juca până la ultima minge și probabil în trei seturi între cele două mari jucătoare.

Reporter: Antrenorul Serenei Williams, Patrick Mouratoglou, spunea, domnule Cristian Tudor Popescu, că Serene este acum în cea mai bună formă fizică din ultimii ani. Să nu uităm că Serena are 39 de ani. În septembrie anul acesta va face 40. Într-adevăr, am văzut-o foarte bine fizic, neașteptat de bine, în meciul cu Sabalenka, câștigat de Williams. Cred că putem spune că forma fizică a fost, probabil, ingredientul care i-a lipsit Serenei în ultimii ani, poate după momentul în carea  devenit mamă. Pare să fie bine acum din acest punct de vedere. Are forță în lovituri. Deplasarea s-a îmbunătățit. Ce neajunsuri credeți că ar putea specula Simona Halep în jocul Serenei Williams pentru a se impune în final?

CTP: În mod normal, Serena Williams nu trebuia să fie prezentă la Australian Open. Dacă avea bunul simț să asculte de ceea ce a „decretat” domnul Ion Țiriac, anume că este grasă și bătrână și trebuie să se ducă acasă, ar fi trebuit să nu participe. Iată însă că Serena Williams are tupeul să nu țină seama de vorbirile făcute de domnul Țiriac, vorbire care mi-a rămas în minte ca o combinație perfectă, echilibrată de aflare în treabă, mârlănie și răutate. Nu a ținut seama și iată că și-a învins în serie adversarele mai tinere, culminând cu acel meci extraordinar cu Sabalenka în care am văzut-o pe Serena William făcând ceva ce nu a făcut în ultimii ani. Pe lângă loviturile ei agresive a avut recuperări formidabile. S-a dus la mingi ca și pierdute o dată, de două ori, de trei ori.

Rep: Având în vedere forma bună evidentă pe care o arată Serena, unde credeți că poate câștiga Simona meciul direct cu o adversară care o domină fizic, are forță mai mare, se deplasează și mai bine decât în trecut? Unde se poate impune Simona? Unde poate fi punctul cheie al întâlnirii?

CTP: Punctul cheie după părerea mea este serviciul Simonei. Dacă serviciul Simonei funcționează foarte bine, cum s-a întâmplat până acum în turneu. Acesta este parametrul suplimentar, îmbunătățit, cu care a venit la Australian Open. Ea și-a îmbunătățit serviciul. Are un serviciu unu mai adânc și mai apăsat, foarte deranjant și constant. Face mereu un procentaj de în jur de 80%.

Punctele cheie: serviciul Simonei și luarea inițiativei

CTP: Și serviciul doi are un tic mai pronunțat și este mai greu de atacat. Dacă Simona reușește să servească constant bine, atunci ea are șansa rezistenței în raliu stânga, dreapta. Dacă reușește să o ducă în așa ceva pe Serena Williams, aici cred că este cheia, cum întrebați dumneavoastră. Cheia este, după părerea mea, în meciul cu Sloane Stephens de la Roland Garros sau în meciul cu Angelique Kerber din semifinala de la Australian Open din 2018, când Simona, pe lângă această rezistență în raliu stânga dreapta a venit în plus cu minge decisivă. Unu, doi, trei, patru, cinci și lua inițiativa ea și lovea decisiv.

Rep: Așa cum poate nu a făcut-o în anumite momente în ultimele meciuri. Sentimentul este că poate câteodată să preia controlul și parcă îl cedează deliberat jucând prea pe mijloc. Spuneți practic că este nevoie de curaj în momentele când poate finaliza punctul...

CTP: Aveți perfectă dreptate. Am sesizat și eu astfel de momente care m-au făcut să răcnesc sărind de pe scaun. Sesizam că se poate, în momentul ăla apăsa, se poate lua controlul punctului și Simona se mulțumea să trimită o minge de control. Cheia cu Serena Williams este dacă Simona se va hotărî, la un moment dat în schimburi, să ia prima inițiativa și să încerce lovitura decisivă, fără să aștepte atacul, care cu siguranță va veni de la Serena și va fi năpraznic.

 
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, despre duelul Halep-Williams