Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum o poate bate Simona pe Serena? Analiza unui fost antrenor al lui Halep

7631283-ap_mediafax_foto-ap.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Simona Halep joacă, marți dimineață, în sferturile de finală ale primului Grand Slam al anului, cu americanca Serena Williams. Williams conduce în meciurile directe cu 9-2. Fostul antrenor al Simonei, Adrian Marcu, actual vicepreședinte al Federației Române de Tenis, este convins că sportiva română pornește cu prima șansă.

Returul și ofensiva, cheile victoriei?

Adrian Marcu: Cred că este foarte bine pregătită acum (n.r. Simona Halep). A avut niște meciuri mai grele. Este jucătoarea mai proaspătă în acest moment. Într-adevăr, Serena este bine în momentul ăsta, dar eu am văzut și primul set contra lui Potapova, când doar faptul că s-a speriat Potapova de câștig i-a adus acel set. Meciul contra Simonei, care nu îți face niciun cadou, care returnează foarte bine și care, așa cum am văzut în ultimele meciuri, în acest moment servește parcă un pic mai bine ca altă dată, nu cred că se va asemăna cu meciul cu Sabalenka, în care s-a lovit foarte puternic.

Reporter: O cunoașteți foarte bine pe Simona. Ați antrenat-o în urmă cu mai mulți ani. Tactic vorbind, cum ar trebui să joace Simona pentru a neutraliza această forță incredibilă a Serenei Williams?

AM: Tactic, în primul rând eu cred că am văzut și o mică diferență între primul set cu Swiatek și setul doi cu Swiatek. În primul set a mișcat-o mai puțin și după aceea, în setul doi a mișcat-o foarte mult, obligând-o să lovească mai din mișcare. Acel set fost câștigat foarte ușor de Simona. Cred că e foarte important să returneze foarte bine, ceea ce, în principiu, este un punct foarte tare al Simonei. Vede bine serviciul adversarei și returnează în general foarte bine. În rest, să joace, să o miște pe adversară și să joace cât mai lung. Să nu se lase împinsă în spatele liniei de fund mult.

Atitudinea defensivă, principala slăbiciune a Simonei?

Rep: Am o curiozitate, domnule Adrian Marcu, pentru că sunteți unul dintre foștii antrenori ai Simonei Halep. Ea pare uneori că în timpul unor puncte, atunci când ar putea să preia controlul, fiind mai agresivă, că este puțin prea defensivă, cedând inițiativa adversarului, poate jucând prea mult pe centru. Din ce vă amintiți din vremurile în care o antrenați pe Simona. Acesta a fost modul ei de a se forma ca jucător? Care este explicația pentru observația pe care am făcut-o?

AM: Observația pe care ați făcut-o se vede câteodată, mai ales, având în vedere tăria ei, faptul că este o jucătoare care nu face cadouri. Se mișcă foarte bine și are momente în care nu greșește aproape nimic. Probabil de aceea în anumite faze ale unor meciuri îi cade greu să miște și să joace foarte ofensiv în anumite momente. Dar când joacă bine, când se simte bine, Simona chiar joacă. Se mișcă bine. Ia mingea devreme. Așa că nu cred că asta este o problemă. Se întâmplă în anumite momente, în anumite meciuri când ea e un pic nesigură pe ceea ce face.

Rep: Finala de la Wimbledon, domnule Adrian Marcu, câștigată categoric de Simona în anul 2019, de altfel ultimul duel direct dintre cele două, credeți că poate fi un avantaj la nivel mental pentru Simona Halep?  

AM: Da, este un anumit avantaj pentru ea. Înainte de acel meci ea mai câștigase contra Serenei, dar restul de meciuri le câștigase Serena. În acel meci, în care ea a jucat foarte bine, aproape fără greșeală și tactic și tot ce trebuia s-a potrivit și a  fost pentru ea, cred că și-a dat seama că dacă face lucrurile foarte bine poate să câștige chiar destul de ușor în fața Serenei Williams. Asta este o chestie foarte importantă. Să ai încredere în propriile forțe și să ai încredere că poți cu ceea ce știi tu să faci mai bine să câștigi destul de ușor, cum a fost atunci, împotriva unei super campioane cum este Serena. Având în vedere că de atunci a trecut o perioadă destul de mare, care normal nu este în favoarea Serenei, ci în favoarea Simonei, cred că trebuie să ne ne bazăm pe și să ne uităm mai mult la ce se întâmplă astăzi decât la ce a fost acum doi ani.

Rep: Dacă i-ați putea transmite un sfat foarte scurt și la obiect Simonei Halep, care ar fi?

AM: Nu pot eu să îi trimit un sfat. Cred că este foarte bine sfătuită. Are doi antrenori care sunt foarte buni acolo. Eu cred că aș putea doar să îi spun că îi ținem pumnii și ne dorim foarte mult să câștige.

 
Fostul antrenor al Simonei, Adrian Marcu, despre meciul româncei cu Serena Williams