Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Șase Națiuni: Țara Galilor învinge Anglia cu bonus ofensiv

josh_adams.jpg

Josh Adams
Josh Adams prinde un șut în cruce al lui Dan Biggar și marchează primul eseu galez sub privirile lui George Ford
Sursa imaginii: 
Getty Images

Țara Galilor a obținut a treia victoria consecutivă în Turneul celor Șase Națiuni la rugby, învingând Anglia la Cardiff cu 40 - 24 cu bonus ofensiv. Irlanda a învins Italia la Roma cu 48 - 10, iar Franța - Scoția a fost amânat din cauza cazurilor de Coronavirus din lotul francez. 

Meci spectaculos și marcat de controverse pe Principality Stadium, unde Țara Galilor a câștigat Tripla Coroană în fața Angliei, după victoriile cu Scoția și Irlanda și se îndreaptă către un posibil Mare Șlem la luptă cu Franța, cealaltă echipă deocamdată neînvinsă.

Primul moment de controversă a survenit în minutul 12 la scorul de 3 - 3, când după o penalitate acordată gazdelor, arbitrul francez Pascal Gauzere a oprit cronometrul și i-a cerut căpitanului Angliei, centrul Owen Farrell să le atragă atenția jucătorilor săi asupra indisciplinei după mai multe penalități, avertizând că la următoarea penalitate va acorda cartonaș galben.

Mijlocașul la deschidere al galezilor Dan Biggar a sesizat neatenția englezilor, a bătut rapid penalitatea și a șutat în cruce pe partea stângă, unde aripa Josh Adams a prin balonul din săritură și a marcat eseu sub privire neputincioase ale mijlocașului la deschidere englez, George Ford. 

Farrell s-a repezit imediat la Gauzere spunându-i că pe teren erau mai mulți purtători de apă și că jucătorii săi nu erau pregătiți de reluarea jocului. Gauzere a respins apelul căpitanului englez, Biggar a transformat eseul și Țara Galilor a preluat conducerea cu 10 - 3. 

Și al doilea eseu al galezilor a fost contestat, fundașul Liam Williams marcând după ce aripa Louis Rees Zammit a părut să fi făcut un înainte, dar după ce a consultat video-arbitrajul Gauzere a rămas ferm pe poziție. 

Indisciplina englezilor

Englezii au marcat și ei un eseu înainte de pauză prin aripa Anthony Watson și cu cele trei penalități ale lui Farrell scorul a fost de 17 - 14.

Owen Farrell și Pascal Gauzere
Căpitanul Angliei, Owen Farrell, a contestat vehement primul eseu al galezilor, dar arbitrul Pascal Gauzere a rămas ferm pe poziție
Sursa imaginii: 
Getty Images

La repriză tot galezii au fost cei care au dominat și au marcat un nou eseu oportunist, tot de la o lovitură de pedeapsă în 22-ul englez jucată rapid la mână de mijlocașul la grămadă, Kieran Hardy, care a prins din nou apărarea engleză nepregătită. Înlocuitorul lui Biggar a transformat și galezii s-au distanțat la 10 puncte: 24 - 14.

Englezii însă au revenit, Farrell a transformat o penalitate, iar eseul mijlocașului la grămadă Ben Youngs transformat de același Farrell a adus egalitatea pe tabela de marcaj: 24 - 24. 

A urmat însă o perioadă de indisciplină pronunțată a englezilor sancționată de Gauzere, iar galezii au profitat prin Sheedy care a transformat trei lovituri de pedeapsă. 

Și ca umilința să fie completă, cu ultima acțiune a jocului galezii au marcat al patrulea eseu de bonus pe înaintare prin linia a doua Cory Hill, transformat de Sheedy. Scor final Țara Galilor 40 Anglia 24.

Irlanda - victorie la scor

Irlanda a trecut cu ușurință de Italia la Roma cu 48 - 10 (6 - 1 la eseuri), Azzuri continuând seria lor neagră de înfrângeri consecutive în Turneul celor Șase Națiuni începută în 2015. Franța - Scoția a fost amânat, francezii având 11 jucători și mai mulți membri ai personalului tehnic în frunte cu antrenorul principal Fabien Galthie infectați cu Coronavirus. 

Hugo Keenan
Fundașul irlandez Hugo Keenan trece din nou de apărarea italiană

După trei runde Țara Galilor e pe primul loc cu 14 puncte, urmată de Franța 9 (un meci mai puțin), Irlanda 7, Anglia 6, Scoția 5 (un meci mai puțin și Italia 0.

Runda viitoare sunt programate meciurile: Italia - Țara Galilor (13 martie, 16:15 ora României, Roma), Anglia - Franța (13 martie, 18:45, Londra) și Scoția - Irlanda (14 martie, 17:00).

În cazul unei previzibile victorii în fața Italiei, Țara Galilor ar avea șansa marelui șlem dacă învinge Franța la Paris pe 20 martie.