Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Coronavirus: Ministra Mărăcineanu critică Federația Franceză

galthie_maracineanu.jpg

Fabien Galthie și Roxana Mărăcineanu
Ministra sporturilor, Roxana Mărăcineanu, a cerut o anchetă pentru a afla cum s-a declanșat criza infectărilor în echip antrenată de Fabien Galthie
Sursa imaginii: 
Getty Images

Ministra sporturilor din Franța, Roxana Mărăcineanu, a cerut o anchetă privind infectările cu Coronavirus în lotul de rugby al Franței care au dus la amânarea meciului cu Scoția din Turneul celor Șase Națiuni. Ea a amenințat chiar cu retragerea echipei din Turneu.

Președintele Federației Franceze de Rugby (FFR), Bernard Laporte, a confirmat luni că antrenorul principal Fabien Galthie a ieșit din bula sanitară a lotului pe data de 7 februarie când a părăsit cantonamentul pentru a asista la un meci unde evolua fiul său de 19 ani.

Ulterior, Galthie a testat pozitiv pentru Coronavirus și în săptămâna ce a urmat meciului cu Irlanda a prezentat un test pozitiv, ca și alt membru al personalului tehnic. Rând pe rând au început să testeze pozitiv și jucătorii, între care căpitanul și flankerul Charles Ollivon și marea vedetă a echipei, mijlocașul la grămadă Antoine Dupont.

La mijlocul săptămânii trecute nu mai puțin de 11 jucători din lotul Franței au testat pozitiv, ceea ce a determinat comitetul de organizare al Turneului celor Șase Națiuni să amâne meciul programat pe Stade de France la Paris pentru duminică 28 februarie dintre Franța și Scoția.

Vineri, ministra Mărăcineanu, care este o fostă campioană mondial la înot, originară din România, s-a declarat foarte nemulțumită și a cerut FFR o anchetă internă pentru a se stabili cum s-a ajuns la această “cascadă de contaminări”.

Dacă nu se întâmplă nimic, dacă nu căutăm acest lanț de contaminare și nu ne explicăm cum s-a putut întâmpla, atunci autorizația care a fost dată (pentru a juca în Turneul celor Șase Națiuni) ar putea fi retrasă” a declarat ministra Mărăcineanu vineri.

Laporte îl susține pe Galthie

Deși Laporte a confirmat faptul că Galthie a încălcat regulile de distanțare socială el și-a păstrat sprijinul pentru selecționerul Cocoșilor Galici.

Bernard Laporte
Bernard Laporte și-a declarat sprijinul pentru Fabien Galthie
Sursa imaginii: 
AFP

De ce ar trebui să nu-l susțin ? Nu sunt procuror. Și nu pentru că îmi place Fabien. Știe foarte bine că nu aș face un cadou nimănui” a spus Laporte care îndeplinește și funcția de vice-președinte al World Rugby, federația mondială a jocului cu balonul oval.

Raportul FFR este așteptat marți, dar deja relația cu ministra Mărăcineanu este una încordată. Franța are două victorii din două meciuri în Turneu, dar nu se știe când va fi reprogramat meciul cu Scoția, într-un an deja perturbat de pandemia de Coronavirus, în care calendarul competițional a fost deja decalat.