Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Rusia – România, debut în cursa calificării la Cupa Mondială 2023

rusia_romania.png

Rusia 32 România 25
Stejarii nu au mai disputat un meci test de un de la partida pierdută în fața Rusiei la Krasnodar, 25 - 32
Sursa imaginii: 
Rugby Europe TV

Echipa de rugby a României joacă sâmbătă cu Rusia la Soci primul meci din Rugby Europe Championship ediția 2021. Meciul contează și pentru zona europeană de calificare la Cupa Mondială din Franța din 2023 (RWC 2023).

A trecut aproape un an din 7 martie 2020 când Stejarii disputau ultimul meci test cu Rusia la Krasnodar, pierdut cu 25 – 32, înaintea întreruperii competițiilor europene din cauza pandemiei de Coronavirus.

România trebuia să joace cu Belgia, meci amânat, apoi cu Rusia, din nou anulat – ambele în toamna trecută, iar meciul reprogramat cu Belgia din februarie de la Craiova a fost anulat, belgienii invocând imposibilitatea deplasării din motive de pandemie.

Comentatorul sportiv Cristian Frisk consideră că din punct de vedere al pregătirii de joc Rusia are un avantaj competitiv.

Rușii reprezintă o națională care progresează pe an ce trece pentru că au o structură mult mai dezvoltată decât în România, echipele din Siberia de la Krasnoyarsk practică un rugby superior celui ce se joacă în România, au bani să aducă și jucători din alte țări ca să diversifice un pic filozofia de joc, muncesc mult, motiv pentru care și naționala lor este într-o creștere nu vertiginoasă, dar constantă.

Acest lucru contrastează cu descreșterea constantă, cam asta este părerea unanimă că valoarea rugby-ului românesc este într-un picaj care nu știu dacă poate fi oprit prea curând.” este de părere Cristian Frisk.

Lupta pentru locul 2

Din grupa europeană de calificare fac parte, pe lângă Rusia și România, Georgia, Spania, Portugalia și învingătoarea meciului de baraj dintre Belgia și Olanda. Turneul se joacă tur-retur în 2021 și 2022 și primele două clasate se califică la Cupa Mondială care se va disputa în Franța, în timp ce echipa de pe locul 3 merge mai departe în recalificări.

Cristian Frisk
Cristian Frisk spune că România va avea un drum dificil în turneul de calificare la Cupa Mondială din 2023
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Georgia este mare favorită pentru ocuparea primului loc, dar pentru locul 2 se anunță o luptă foarte strânsă între Spania, România, Rusia și Portugalia.

E un echilibru pregnant între cele patru echipe naționale pentru calificarea la RWC 2023, deoarece s-a nivelat jocul tuturor. Portugalia practică un joc excelent pe liniile dinapoi bazat pe rugby în 7, dar și pe generațiile U20 din 2018 și 2019 și numai un neavenit nu poate ține cont de lusitani în ceea ce privește viitorul.

Faptul că turneul se joacă în doi ani tur-retur face ca acest loc doi calificativ să fie foarte greu de pronosticat. Ca suporteri români ne-ar place să-i plasăm pe Stejari pe poziția a doua după Georgia, dar realitatea ne cam spune altceva, așa că trebuie să fim foarte prudenți.

Au plecat niște jucători din lotul echipei naționale, nu prea vin alții din urmă care să-i înlocuiască la aceeași valoare, iar instabilitatea la nivelul corpului tehnic nu este nici acesta un argument pentru valoare.”, opinează Cristian Frisk.

Meciul Rusia – România se joacă sâmbătă la Soci cu începere de la 14 (ora României), în timp ce meciul Portugalia – Georgia începe la ora 17. Data meciului Belgia – Olanda nu a fost fixată încă, așa că Spania stă în prima rundă.

 
Adscultați interviul cu Cristian FRISK realizat de editorul rubrii Actualitatea în rugby