
Sport
Rugby: România pierde cu Rusia la debutul campaniei de calificare la RWC 2023
2021-03-06_22.png

Rusia a încercat să fructifice avantajul terenului propriu și a dominat partida în cea mai mare parte. După nici 5 minute de joc, „Stejarii” au fost taxați cu două lovituri de pedeapă. Gazdele au transformat una, la a doua lovind unul dintre buturi. România a reacționat imediat, iar după o acțiune bună pe trei sferturi a realizat primul și singurul eseu al jocului. Autor: Ionuț Dumitru.
O încrucișare a făcut practic diferența, pentru că astfel a fost surprinsă defensiva adversă, iar Florin Vlaicu a reușit și transformarea. În minutul 20, băieții lui Andy Robinson s-au desprins la 7 puncte, după ce Florin Vlaicu a transformat fără emoții o lovitură de pedeapsă. A fost un moment important al carierei pentru cel supranumit „Americanul”, care la al 125-lea meci pentru România a intrat în rândul jucătorilor cu 1.000 de puncte marcate.
De aici, Rusia a preluat conducerea jocului și a dominat. Pe grămadă, pachetul de înaintarea al rușilor a părut mai redutabil. Pe finalul primei părți, „Stejarii” au încheiat sub o mare presiune, dar au rezistat cu bine și au plecat în avantaj la cabine (10-6). După pauză, gazdele au continuat să preseze și a determinat România să comită greșeli.
Penalitățile au fost speculate de Ramil Gaysin, care a adus Rusia de la 6-10 la 18-10 în minutul 71. Înaintea de ultima lovitură de pedeapsă a gazdelor, Adrian Moțoc a văzut și cartonașul galben, astfel că finalul reprezentativei tricolore s-a complicat și mai mult. În 14 oameni, România a terminat în atac, dar a mai reușit doar să reducă din diferență prin Florin Vlaicu în minutul 76. Calificările pentru Cupa Mondială sunt abia la început, iar „Stejarii” au timp să revină.
Margini pierdute
"Mi-e greu să fac o analiza lucidă a unui meci atât de confuz. Vechile tare ale echipei României au ieșit la iveală tot mai mult cu cât trecea timpul. Sunt însă foarte iritat de lipsa de coordonare din teren, care până la urmă a dus la înfrângere. Dacă aveam puțină rigoare la momentele cheie puteam câștiga în ultimele minute de joc. Avem lovitură de pedeapsă în fața buturilor.
Vlaicu șutează în margine și bineînțeles că pierdem balonul la repunere. O veche tară a înaintării noastre. ( Aduceți-vă aminte de meciul pierdut cu Germania de acum patru ani).
Daca șuta la buturi ne apropiam la cinci puncte. Din nou avem o lovitură de pedeapsă pe care Vlaicu o transforma. În fine o nouă lovitură de pedeapsă, dar decidem din nou să jucăm la margine, și bineînțeles pierdem balonul din nou. Dacă Vlaicu o transforma, scorul devenea 18-16 pentru Rusia și ei erau obligați să dea lovitura de începere, care ne avantaja pe noi. Puteam câștiga!", a declarat la RFI comentatorul de rugby Chris Thau.
Meciurile României la #REC2021:
- 13 martie, Lisabona: Portugalia – România, ora 15:00
- 20 martie: România – Spania
- 27-28 martie: Georgia – România
- 3-4 iulie: România – Belgia/Olanda
Câștigătoarea a intrat și în posesia unui prim trofeu în acest an, Cupa Kiseleff, denumită astfel în onoarea contelui rus- Pevel Kiseleff, generalul-guvernator ale cărui reforme au schimbat radical administrația în țările române.Partida a avut loc la Soci de la ora 14:00, ora României și a fost urmărită în direct pe RugbyEurope Tv.
Meciul de rugby s-a disputat pe Stadionul Fisht, cu o capacitate de 42.000 de de locuri, care a costat de două ori și jumătate cât Arena Națională din București - adică 630 de milioane de euro. Disputarea acestui joc la Soci afăcut posibilă și introducerea sistemului TMO, omologul VAR din fotbal, o premieră în Rugby Europe Championship.