Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Anglia – Franța și Portugalia – România, meciuri cu final palpitant

maro_itoje_eseu.jpg

Maro Itoje
Maro Itoje a marcat eseul victoriei Angliei în meciul cu Franța
Sursa imaginii: 
AP

Anglia a învins Franța cu 23 – 20 în runda a patra a Turneului celor Șase Națiuni, iar România a învins Portugalia în deplasare cu 28 – 27 în Rugby Europe Championship (REC). În ambele meciuri victoria a fost obținută printr-un eseu transformat în ultimele minute.

Speranțele Franței de a obține victoria sau Marele Șlem după 11 ani de secetă totală de victorii în Turneul celor Șase Națiuni au fost ruinate de linia a II-a Maro Itoje care în minutul 76 a înscris un eseu oportunist, inițial neacordat de arbitru care însă a fost convins după examinarea înregistrării video să-și schimbe decizia.

Itoje a cules balonul după o aglomerare în apropierea butului francez, a plonjat în terenul de țintă și a încercat să culce balonul, dar aparent sub acesta, deasupra gazonului, s-a interpus mâna aripii Teddy Thomas.

Arbitrul irlandez Andrew Brace, aflat foarte aproape de fază, a decis că nu este eseu, dar totuși a dorit să consulte și arbitrajul video, de unde a rezultat că balonul culcat de Itoje a atins totuși gazonul, înainte ca Thomas să bage mâna sub acesta.

Scorul până în acel moment era 20 – 16 pentru Franța și cu eseul și transformarea reușită de căpitanul echipei, centrul Owen Farrell, scorul a devenit 23 – 20 pentru englezi, care au reușit să mențină rezultatul până la final.

Partida a fost de un nivel extrem de ridicat, tehnic și spectacular, fiind probabil cel mai bun meci internațional de la Cupa Mondială din Japonia din 2019 până acum.

Cele trei eseuri din prima jumătate a meciului, două ale francezilor prin mijlocașul la grămadă Antoine Dupont și unul prin aripa Damian Penaud și cel al englezilor prin aripa Anthony Watson au fost de antologie.

Francezii au fost superiori pe ansamblu și s-au apărat foarte precis, dar lipsa de concentrare din final i-a costat o victorie pe care poate ar fi meritat-o.

Între timp, Țara  Galilor a învins Italia la Roma cu 48 – 7 și are șansa unui Mare Șlem dacă învinge Franța la pe Stade de France la Paris sâmbătă 20 martie. Ultimul meci al runde a patra, Scoția - Irlanda se joacă duminică de la 17 (ora României) pe Stadionul Murrayfield din Edinburgh.

Stejarii - prima victorie în REC

România a obținut la Lisabona o victorie in extremis împotriva Portugaliei, după un meci în care Stejarii au fost dominați în majoritatea timpului, dar spre deosebire de meciul împotriva Rusiei de săptămâna trecută, pierdut cu 13 – 18, au știut să fructifice superioritatea pe înaintare și condiția fizică mai bună.

Stejarii la vestiar
Stejarii sărbătoresc la vestiar victoria in extremis împotriva Portugaliei
Sursa imaginii: 
Federația Română de Rugby Facebook

Portughezii au marcat trei eseuri pe liniile dinapoi, după combinații imaginative care au făcut șah-mat apărarea românilor și în minutul 74 conduceau cu 27 – 14. Încă trei puncte și dacă obțineau o victorie la 16 puncte diferență, Lupii ar fi urcat pe locul 19 în clasamentul World Rugby, iar România ar fi căzut pe 21, cea mai joasă poziție de la înființarea acestui clasament în 2003.

Dar Stejarii s-au concentrat și superioritatea lor pe înaintare s-a materializat mai întâi printr-un eseu marcat de aripa Nicolas Onuțu, transformat de fundașul Ionel Melinte, iar în ultima fază a meciului Stejarii au marcat un eseu pe înaintare prin talonerul Ovidiu Cojocaru. Ionel Melinte și-a păstrat calmul și a transformat încercarea aducând prima victorie în această ediție a REC.

Duminică se joacă a doua partidă a acestei ediții, Spania – Georgia la Madrid. Stejarii au acum cinci puncte în clasament după două meciuri și sunt pe locul doi după Georgia.

În actuala ediție REC în afară de Georgia, România, Spania, Portugalia și Rusia va mai evolua și învingătoarea meciului de baraj Belgia – Olanda, iar clasamentul cumulat tur retur 2021 – 2022 al celor două ediții REC contează pentru calificările în zona Europa a Cupei Mondiale din Franța 2023, unde se califică primele două clasate.