Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România – Spania, meci pentru un loc calificativ la RWC 2023

romania_rugby.jpg

Stejarii la antrenament
Stejarii se pregătesc să înfrunte Spania într-un meci al pretendentelor la calificare pentru Cupa Mondialkă din 2023
Sursa imaginii: 
Federația Română de Rugby Facebook

România întâlnește Spania în Rugby Europe Championship (REC), meci care contează și pentru grupa de calificare europeană la Cupa Mondială (RWC 2023) din Franța. Meciul se joacă sâmbătă pe terenul din parcul sportiv Steaua.

Antrenorul Andy Robinson păstrează în linii mari lotul care a pierdut în fața Rusiei (13 – 18) și a câștigat dramatic în fața Portugaliei (28 – 27) ambele meciuri jucate în deplasare în precedentele două săptămâni.

Noutățile ar fi folosirea pentru prima oară din start în acest sezon pe post de flankeri a lui Iohan Van Heerden, precum și a lui Daniel Plai, înaintea colegului său de club Tudor Boldor, în cadrul unor linii dinapoi dominate de prezența jucătorilor de la Steaua, club care în schimb numără un singur înaintaș printre Stejari.

România va alinia următorul lot:

1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Eugen Căpățînă (SCM Timișoara), 3. Alexandru Țăruș (Zebre Rugby), 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moțoc (Aurillac), 6. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 7. Vlad Neculau (SCM Timișoara), 8. Andre Gorin (Bayonne) (Căpitan), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 15. Ionel Melinte (SCM Timișoara)

Rezerve: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 17. Constantin Pristăviță (CSM Știința Baia Mare), 18. Alexandru Gordaș (Stade Nicois), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Cristi Boboc (ACS Tomitanii), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).

Spania vine la București cu un lot plin de jucători care evoluează în Franța, între care perechea de mijlocași Guillaume Rouet și Manuel Ordas (ambii de la Bayonne) și fundașul Charly Malie (Pau) – toți trei din TOP 14, prima ligă a Franței.

Spania - concurentul principal a lStejarilor

Leii vin după o înfrângere la limită, 19 – 25, duminica trecută în fața marii favorite, Georgia. Este al 39-lea meci dintre România și Spania, dintre care Stejarii au câștigat 34, dar Leii au câștigat ultimele două meciuri disputate la Madrid în 2018 și 2019. De remarcat că spaniolii nu au reușit să câștige niciodată în fața Stejarilor în România.

Lotul Spaniei pentru meciul cu România
Spaniolii vin la București cu numeroși jucători care evoluează în Franța
Sursa imaginii: 
Federația Spaniolă de Rugby

Meciul are o importanță nu doar pentru ediția 2021 a REC ci și pentru calificarea la RWC 2023. Din grupa de calificare fac parte Georgia, România, Spania, Rusia, Portugalia și învingătoarea meciului de baraj dintre Belgia și Olanda.

Partidele retur au loc în 2022, când România va juca cu Spania în deplasare. Actualmente, Leii sunt pe locul 18 în clasamentul World Rugby, în timp ce Stejarii ocupă locul 19 și în caz de victorie a gazdelor la orice scor, cele două echipe vor face rocadă în acest clasament.

Partida are loc sâmbătă pe Stadionul Steaua cu începere de la 15 (ora României). Terenul mustea de apă în urma ploilor din ultimele zile, în timp ce Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf nu este accesibil pentru acest meci spre nemulțumirea suporterilor Stejarilor.

În celălalt meci al rundei a III-a a REC Rusia joacă cu Georgia, sâmbătă de la 13 la Kaliningrad.