Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România 22 Spania 16, grație indisciplinei oaspeților

romania_spania.png

România 22 Spania 16
România a marcat prin Eugen Căpățînă primul eseu în superioritate numerică
Sursa imaginii: 
Rugby Europe TV

România a învins Spania cu 22 - 16 în Rugby Europe Championship (REC 2021)  după un meci în care spaniolii au primit trei cartonașe galbene și unul roșu. Stejarii obțin o victorie importantă în cursa pentru calificare la Cupa Mondială din Franța (RWC 2023). 

Arbitrul georgian N. Amashukeli a fost vedeta acestui meci dramatic, dar de slab nivel tehnic, în care indisciplina Leilor le-a fost fatală. Momentul decisiv a venit după o oră de joc când la scorul de 13 - 12 pentru spanioli arbitrul principal a făcut apel la arbitrajul video și l-a eliminat din joc pe numărul 8 Fred Quercy pentru lovirea cu genunchiul al aripii Ionuț Dumitru. 

Spaniolii erau deja în 14 după un cartonaș galben și aveau să mai primească încă două cartonașe galbene, jucând la un moment în 12 contra 15. Stejarii au profitat și au marcat două eseurim unul pe înaintare prin talonerul Eugen Căpățînă și altul prin fundașul Ionel Melinte care a finalizat la colț o inspirată schimbare a direcției de atac pe partea închisă din partea mijlocașului la grămadă, Florin Surugiu. 

Spaniolii au reușit să marcheze dintr-o penalitate în perioada de inferioritate și după cartonașul galben primit de înlocuitorul lui Căpățînă, Ovidiu Cojocaru, utlimele cinci minute jucate în egalitate numerică la scorul de 22 - 16 au pus la grea încercare apărarea Stejarilor. 

În ultimul minut de joc spaniolii au avut o margine la cinci metri de butul românilor, dar la maul-ul rezultant, la care au participat aproape toți cei 28 de jucători de pe teren, Stejarii au reușit îngroparea balonului, au beneficiat de o grămadă ordonat, au scos balonul pe care l-au șutat în afara terenului. România 22 Spania 16. 

Leii au ratat obținerea primei victorii în România, dar asta se datorează gravei lor indiscipline. Stejarii au jucat foarte bine în apărare, dar altfel jocul lor a fost modest, cu multe greșeli de mânuire a balonului și suprinzătoare slăbiciuni în jocul înaintării, mai ales purtătorii de balon care au rămas adeseori izolați la punctele de fixare, ca și în grămada ordonată, asemănător meciului de sâmbăta trecută cu Portugalia. 

Stejarii joacă sâmbătă 28 martie la 14 (ora României) cu Georgia, liderul autoriar al REC 2021, după a treia victorie în deplasare, 23 - 6 cu Rusia la Kaliningrad. Portugalia joacă în aceeași zi cu Spania la Lisabona de la ora 17.

Georgia conduce cu 14 puncte, urmată de România cu 9, Rusia 4, Spania 2 și Portugalia 1.  Celor cinci echipe li se va alătura și câștigătoarea meciului de baraj Belgia - Olanda.

Victoria Stejarilor este importantă în perspectiva RWC 2023, unde se califică primele două calsate din această grupă europeană, după desfășurarea meciurilor retur în 2022.

Clasamentul REC 2021
Sursa imaginii: 
Rugby Europe