Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Șase Națiuni: Franța învinge Țara Galilor cu ultima acțiune

franta_taragalilor.jpg

Franța 32 Țara Galilor 30
Franța a învins Țara Galilor după un meci dramatic
Sursa imaginii: 
Icon Sport

Franța a învins Țara Galilor cu 32 – 30 și are șansa câștigării Turneului celor Șase Națiuni la rugby. În celelalte meciuri ale ultimei runde Irlanda a învins Anglia cu 32 – 18, iar Scoția a câștigat în fața Italiei cu 52 – 10.

Meci superb pe Stade de France unde galezii au ratat cu puțin obținerea celui de-al cincilea Mare Șlem în 18 ani, iar francezii au șansa câștigării turneului dacă înving vineri Scoția cu bonus la Paris într-un meci restanță.

Partida a început într-un ritm infernal cu câte două eseuri transformate marcate de fiecare echipă în primele 20 de minute după care galezii au preluat treptat controlul jocului deși la pauză scorul era 17 – 17.

În partea a doua meciul a continuat în nota de superioritate a galezilor, care au marcat încă un eseu, dar francezii au revenit în atac, dar indisciplina i-a costat un cartonașe roșu, un cartonaș galben și un eseu anulat.

Presiunea francezilor s-a accentuat și la scorul 20 – 30 galezii au primit și ei două cartonașe galbene și inimaginabilul s-a produs: francezii au marcat un eseu transformat în minutul 77 și cu ceasul pe roșu fundașul Brice Dulin a marcat eseul victoriei cu bonus a francezilor.

Angliei - a treia înfrângere

Irlanda a făcut o demonstrație de joc pragmatic în fața Angliei, dominând la toate capitolele, de la grămada ordonată, la controlul jocului de perechea lor de mijlocași până la apărarea agresivă și exactă.

Irlanda 32 Anglia 18
Keith Earls a marcat primul eseu al irlandezilor
Sursa imaginii: 
Federația Irlandeză de Rugby Twitter

Irlandezii conduceau cu 20 – 6 la pauză, cu două eseuri marcate de aripa Keith Earls și numărul 8, Jack Conan, restul punctelor venind din loviturile de picior ale căpitanului echipei, mijlocașul la deschidere Jonny Sexton, în timp ce englezii au trebuit să se mulțumească cu două penalități transformate de căpitanul lor, Owen Farrell.

După pauză irlandezii au continuat să controleze jocul și Sexton, ajuns la 36 de ani, a mai adăugat patru penalități, iar Anglia a putut marca două eseuri, unul prin mijlocașul la grămadă Ben Youngs și altul prin aripa Jonny May, transformat de fundașul Elliot Daly numai după ce irlandezii au rămas în 14, prin eliminarea centrului Bundee Aki care l-a placat cu umărul în cap pe numărul 8 Billy Vunipola. Scor final Irlanda 32 Anglia 18 și englezii pierd pentru prima oară meciurile cu Irlanda, Țara Galilor și Scoția în Turneul celor Șase Națiuni pentru prima oară din 1976.

În primul meci al ultimei runde, Scoția a învins Italia cu 52 – 10, diferență record în meciurile dintre cele două echipe, marcând opt eseuri în fața Squadra Azzura care a pierdut al 32-lea meci consecutiv în Turneul celor Șase Națiuni, cel mai recent meci câștigat de italieni în turneu fiind pe 28 februarie 2015, 22 - 19 împotriva Scoției la Edinburgh.

În clasament Țara Galilor are 20 de puncte, Franța și Irlanda 15, Scoția 11, Anglia 10, Italia 0.

Ultimul meci, Franța – Scoția (amânat din runda a III-a) se joacă vineri 26 martie de la 21:00 (ora României) pe Stade de France. Franța poate câștiga turneul pentru prima oară după 10 ani dacă înving Scoția cu bonus la o diferență de cel puțin 21 de puncte.