Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Își mai merită Italia locul în Turneul celor Șase Națiuni?

italia_rugby.jpg

Echipa de rugby a Italiei
Italia a pierdut 32 de meciuri consecutive în Turneul celor Șase Națiuni
Sursa imaginii: 
INPHO

Italia a încheiat din nou pe ultimul loc Turneul celor Șase Națiuni la rugby, cu cinci înfrângeri din cinci meciuri. Această situație a redeschis ideea introducerii retrogradării și promovării în cel mai faimos turneu de rugby pe națiuni din lume.

În ultima rundă a turneului Italia a pierdut cu 10 – 52 meciul de la Edinburgh împotriva Scoției, diferență de puncte record în partidele dintre cele două echipe.

Azzuri au terminat cu 0 puncte de meci, 55 de puncte marcate și 239 primite, șase eseuri marcate și 34 încasate, ceea ce reprezintă o medie de scor de 11 – 48, cu un eseu marcat și șapte primite.

Meciul de la Edinburgh a fost al 32-lea consecutiv pierdut în Turneul celor Șase Națiuni, cea mai recentă victorie fiind, coincidență, împotriva Scoției pe același stadion Murrayfield pe 28 februarie 2015, 22 – 19.

Italia a debutat în Turneul celor Șase Națiuni pe 5 februarie 2000 cu o victorie, iarăși coincidență, tot cu Scoția, 34 – 20 la Roma.

Bilanțul celor 22 de participări ale Italiei la turneu este 12 victorii, 1 meci egal și 97 de înfrângeri, clasare de 17 ori pe ultimul loc.

Comentatorii remarcă în mod unanim degringolada unei echipe care până nu demult număra jucători de valoare mondială ca legendarul număr 8 Sergio Parrisse, mijlocașul la deschidere Diego Dominguez, flankerul Mauro Bergamasco sau mijlocașul la grămadă Alexxandro Troncon.

Retrogradare – promovare?

În aceste condiții, au apărut tot mai des sugestii de introducere a sistemului de retrogradare – promovare în Turneul celor Șase Națiuni.

Georgia 41 România 13
Georgia ar fi o candidată la înlocuirea Italiei în Turneul celor Șase Națiuni
Sursa imaginii: 
Federația Română de Rugby Facebook

Fostul căpitan al Țării Galilor, Sam Warburton, spunea recent că trebuie oferită o șansă unor echipe ca Georgia sau România.

Nu putem continua să punem plafonul de sticlă deasupra acestor echipe din Europa, pentru că de unde știm cum va fi creșterea în Europa dacă vom avea acolo în permanență acel plafon de sticlă?

Dacă acesta este cazul, dacă Italia se va clasa ultima, iar Georgia prima (în liga a doua – n.r.), cred că în următoarea fereastră internațională Georgia ar trebui să călătorească în Italia, așa că italienii vor primi în continuare avantajul terenului propriu și o altă șansă de a rămâne în competiție”, a declarat la BBC Sam Warburton.

Chiar și un fost antrenor al Azzurilor, sud-africanul Nick Mallett, a sugerat că ar trebui introdus sistemul retrogradării și promovării, oferind unei echipe ca Georgia o șansă de a juca în mod regulat la cel mai înalt nivel, deși un alt antrenor al Italiei, irlandezul Connor O’Shea a exprimat o părere contrară.

Lucrul cel mai ușor este să ne întrebăm ce face Italia, dar când ne uităm la stilul lor de joc, acesta este infinit mai bun decât al Georgiei. Ei încearcă să joace un stil foarte bun de rugby sub Franco Smith (actualul antrenor – n.r.)” a declarat O’Shea cotidianului Daily Mail.

Cea mai radicală propunere de reformă a Turneului celor Șase Națiuni a oferit-o fostul antrenor al Irlandei între 2001 și 2008, Eddie O’Sullivan.

Să spunem lucrurilor pe nume. Trebuie să ne uităm spre Africa de Sud sau Argentina pentru a face din acesta un turneu diferit, pentru a-l continua. Nu facem nimic cu Italia, România sau Georgia. Italia se dezvoltă de 20 de ani și pur și simplu nu s-a întâmplat nimic.” a spus O’Sullivan.

Propunerile nu sunt noi, dar ele se izbesc de probele practice. Turneul celor Șase Națiuni este o competiție de mare succes, în primul rând de public. În 2015 a fost stabilit recordul mondial de spectatori la o competiție pe etape, cu o medie de 72000 de spectatori pe meci.

Formatul cu Italia aduce nu doar spectatori, ci și succes comercial, fără de care această competiție nu ar putea supraviețui în epoca actuală. Este îndoielnic că includerea unei echipe ca Georgia, chiar dacă aceasta ar putea face față la același nivel ca Italia, ar putea compensa pierderea de venituri din contracte TV sau de publicitate, având în vedere diferența de populație dintre cele două țări.

Italia are totuși peste 60000 de jucători de rugby legitimați și participă cu două echipe, Zebre și Benetton, la turneul Guinness Pro 12 (liga celto-italiană) și la cupele europene. Înlocuirea ei este mult mai dificilă în practică decât ar apărea în teorie.