Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avantajul terenului propriu la fotbal e valabil chiar și fără suporteri (studiu)

fotbal_bun.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În timpul pandemiei, echipele europene de fotbal profesionist care au jucat pe teren propriu au continuat să se bucure de un avantaj substanțial față de adversari, chiar și fără suporteri pe stadioane, reiese dintr-un studiu științific publicat recent.

Cercetătorii au profitat de condițiile deosebite create de Covid-19 - ”o experiență” de mari proporții” - pentru a studia acest fenomen, unul dintre cele mai cunoscute în sport.

"În general, oamenii cred că principalul sau singurul avantaj de a juca acasă este publicul", a declarat pentru AFP autorul principal al studiului Fabian Wunderlich de la Universitatea Germană de Sport din Köln. Cu toate acestea, s-a observat că lipsa publicului în timpul meciurilor nu produce schimbări esențiale. Impactul „a fost mai mic decât se aștepta”.

Astfel, în cadrul studiului, publicat în revista Plos One, au fost alese zece ligi din șase țări - Spania, Anglia, Italia, Germania, Portugalia și Turcia – ce au avut loc în sezoanele din 2010/11 până în 2019/20.  

Cercetătorii au comparat peste 1.000 de meciuri jucate fără suporteri, cu aproximativ 35.000 de meciuri care s-au jucat cu un public în galerie, toate înainte de pandemie. Aceștia, au fost surprinși să constate că absența spectatorilor n-a determinat decât o scădere ușoară a avantajului jocului pe teren propriu, destul de nesemnificativ statistic.

"În ultimele 10 sezoane, echipele care au jucat pe  teren propriu, în prezența unui public, au câștigat 45 din 100 de meciuri,  echipele care au jucat în deplasare 28 din 100, iar celelalte 27 au fost remize", a spus Fabian Wunderlich.

Conceptul de teritorialitate

Pe de altă parte, statistica realizată în timpul pandemiei arată că echipele care au jucat acasă au câștigat 43 de meciuri din 100, cele care au jucat în deplasare 32 din 100, iar restul de 25 au fost remize.

În ansamblu, a adăugat el, studiul a evidențiat și rolul altor factori în ceea ce privește acest fenomen, mai exact: cunoștințele echipei despre locul în care joacă, precum și „conceptul de teritorialitate” - stimulare hormonală crescută pentru a-și apăra teritoriul, foarte bine documentată la animale.

Oboseala care se face simțită după călătorie joacă și ea un rol, dar mai mic, potrivit lui Fabian Wunderlich. Astfel, cercetătorii au efectuat o analiză separată comparând performanțele, înainte și în timpul pandemiei, ale echipelor germane de fotbal amatori, care joacă de obicei în același oraș: au constatat că echipele care joacă pe teren propriu sunt în avantaj spre deosebire de cele care  călătoreau mai departe.

Presiune mai mică asupra arbitrilor

Echipele care jucau acasă, fără prezența susținătoriilor au arătat o scădere semnificativă a numărului de lovituri la poartă și lovituri pe spațiul porții.

O explicație ar putea fi că,  prezența susținătorilor, determina echipele să încerce lovituri mai multe, făcute mai degrabă sub presiune, din cauza așteptarilor mari ale publicului.

În plus, în meciurile cu public, echipele care jucau acasă au primit mai puține sancțiuni disciplinare în comparație cu echipele care jucau în deplasare.

 

Traducere de Magda savițchi, după articolul AFP preluat de France24