Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Campioni mondiali, europeni și ai Angliei evoluează în liga II-a

saracens_bedford1.jpg

Saracens 54 Bedford 13
Saracens marchează primul eseu pe înaintare împotriva lui Bedford
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În timp ce echipele de vârf ale rugby-ului european au ajuns în faza semifinalelor Cupei Campionilor și Cupei Challenge, cea mai bună echipă a ultimilor cinci ani în Europa, Saracens evoluează în liga a doua a campionatului Angliei, sancționată anul trecut cu retrogradarea pentru depășirea repetată a plafonului salarial pentru jucători.

Ce diferență face un an! Saracens care încă evoluau în Gallagher Premiership și își apărau cu șanse titlul de campioni ai Europei din 2019, acum echipa din nordul Londrei a ajuns să joace în English Championship, liga a doua alături de echipe semi-profesioniste.

Duminică foștii campioni au jucat împotriva vecinilor lor, Bedford Blues, care până nu demult era un club asociat, unde mulți jucători de la Saracens își făceau ucenicia.

Foștii campioni au beneficiat de un lot aproape complet din care nu lipseau pilierul sud-african Vincent Koch, campion mondial cu Springboks în 2019, precum și vedetele întoarse de la recentul Turneu al celor Șase Națiuni – Mako și Billy Vunipola, Jamie George, Maro Itoje și Elliot Daly (Anglia) și Sean Maitland (Scoția). Căpitanul echipei Angliei, Owen Farrell, este ușor accidentat, iar Nick Tompkins, proaspăt campion în Turneul celor Șase Națiuni cu Țara Galilor s-a reintegrat în lot după o scurtă perioadă cât a fost împrumutat la echipa galeză Dragons.

Meciul s-a desfășurat în nota previzibilă de dominare a Saracens care au obținut victoria cu 54 – 13, grație unei dominări zdrobitoare pe înaintare, unde au fost marcate șapte din cele opt eseuri ale lor, față de un singur pentru Bedford.

Saracens în purgatoriu

În formă de zile mari, Maro Itoje și Billy Vunipola au marcat câte două eseuri, dar tinerii Andy Christie, Joel Kpoku și Elliott Obatoyimbo – produse ale propriei academii au evoluat și ei foarte bine, flankerul Christie fiind declarat omul meciului. Cei de la Bedford nu au depus niciun moment armele, dar au fost pur și simplu copleșiți de înaintarea adversă, mai ales în grămada ordonată, unde au fost penalizați de patru ori, au încasat un eseu pe propria lor introducere în grămadă la cinci metri de but și un altul de penalizare pentru prăbușire intenționată a unei grămezi Saracens care se îndrepta spre but.

Billy Vunipola și Maro Itoje
Billy Vunipola (legat de un jucător de la Bedford) și Maro Itoje (4) au marcat fiecare câte două eseuri în acest meci
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Meciul s-a desfășurat pe stadionul StoneX (fost Allianz) aflat în reconstrucție, fără spectatori și care simbolizează statutul de tranziție al acestui mare club, aflat actualmente în purgatoriu.

În următoarele două săptămâni Saracens, aflați acum pe locul 3 după cinci runde (cu un meci în minus) vor juca cu Doncaster (în deplasare) și cu Ealing (acasă), echipele aflate pe locurile 2 și respectiv 1 în clasamentul celor 11 echipe din English Championship, ambele neînvinse.

Dacă așa cum este de așteptat Saracens și Ealing se vor clasa pe primele două locuri, ele vor disputa o dublă manșă play-off care va decide echipa care va promova în Gallagher Premiership.

Între timp, au fost trase la sorți semifinalele cupelor europene, care se vor disputa în zilele de 30 aprilie, 1 și 2 mai:

Cupa Campionilor: La Rochelle – Leinster și Stade Toulousain – Bordeaux Begles   

Challenge Cup: Leicester Tigers – Ulster și Bath - Montpellier