Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O superligă europeană ar fi “foarte dăunătoare” pentru fotbal - Boris Johnson

boris_johnson_fotbal.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson spune că o superligă europeană ar fi dăunătoare pentru fotbal
Image source: 
Sky News

Prim ministrul britanic Boris Johnson a criticat planurile de a crea o superligă europeană separată. La această competiție ar urma să participe șase cluburi de vârf din Anglia.

Premierul Johnson a declarat că guvernul va face tot posibilul pentru a se asigura că noua Superligă europeană "nu va merge mai departe în modul în care este propusă în prezent”, considerând planurile "foarte dăunătoare pentru fotbal”.

El a declarat că va colabora cu autoritățile de fotbal care se opun acestei mișcări, adăugând: "Nu cred că sunt vești bune pentru fani, nu cred că sunt vești bune pentru fotbalul din această țară".

"Aceste cluburi nu sunt doar mari branduri globale - desigur, sunt mari branduri globale - sunt și cluburi care au provenit istoric din orașele lor, din comunitățile lor locale, ar trebui să aibă o legătură cu acei fani și cu fanii din comunitatea lor. "

Șase echipe engleze sunt așteptate să participe la superliga europeană separatistă, anunțul urmând să fie în curând, potrivit Sky News.

Cluburile engleze implicate ar fi Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham și Chelsea.

Proiectul este lansat pentru a rivaliza cu formatul UEFA Champions League, care domină în prezent fotbalul european.

UEFA, Federația engleză (FA) de fotbal și Premier League - precum și autoritățile de fotbal din Spania și Italia - și-au exprimat opoziția față de o superligă europeană separatistă.

Într-o declarație comună, ei au spus că “rămân uniți în eforturile noastre de a opri acest proiect cinic”, adăugând: “Mulțumim acelor cluburi din alte țări, în special cluburilor franceze și germane, care au refuzat să se înscrie. Acest interes personal persistent al câtorva se întâmplă de prea mult timp. Destul."

Directorul executiv al Premier League, Richard Masters, a scris tuturor celor 20 de cluburi din prima ligă a Angliei pentru a afirma că “această afacere nu poate fi lansată fără cluburi engleze și apelăm la orice club care se gândește să se asocieze sau să se alăture acestei întreprinderi să renunțe imediat înainte ca daunele ireparabile să fie produse".

FA a declarat că măsura va fi “dăunătoare fotbalului englez și european la toate nivelurile” și că va “ataca principiile competiției deschise și ale meritelor sportive care sunt fundamentale pentru sportul competitiv”.

UEFA a propus o creștere la 36 de la 32 de echipe din Liga Campionilor și o revizuire a fazei grupelor într-o singură grupă, față de grupele actuale de patru cluburi.

Echipele ar juca 10 meciuri fiecare în faza grupelor, față de cele șase pe care le joacă în prezent și o rundă de playoff va fi introdusă și înainte de optimile de finală.