Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonia vrea să-și vaccineze sportivii până la finalul lunii iunie (presă)

tokyo_bun.png

Sursa imaginii: 
Charly TRIBALLEAU AFP/File

Japonia speră să-şi vaccineze sportivii olimpici contra Covid-19 până la finalul lunii iunie, înaintea marii majorităţi a populaţiei, a anunţat, miercuri, presa locală, citată de AFP, în timp ce campania naţională de vaccinare progresează lent în ţară.

Nici organizatorii JO de la Tokyo, programate între 23 iulie şi 8 august, nici Comitetul olimpic japonez sau guvernul nipon nu au reacţionat pentru moment la aceste informaţii ale cotidianelor Nikkei şi Yomiuri.

Potrivit presei, care nu citează sursele sale, planul prevede vaccinarea a 2.500 de participanţi japonezi la JO (sportivi, dar şi antrenori), iar federaţiile sportive respective se vor ocupa de să administrarea dozelor.

Săptămâna trecută, gigantul farmaceutic american Pfizer şi partenerul german BioNTech au anunţat un acord cu Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru livrarea de vaccinuri participanţilor la JO de la Tokyo.

CIO a anunţat, totodată, în martie un acord pentru obţinerea de vaccinuri chineze.

Doar vaccinul Pfizer/BioNTech este autorizat în Japonia momentan, iar guvernul nipon se confruntă cu tot mai multe critici privind lentoarea campaniei de vaccinare în comparaţie cu alte ţări, în ciuda unei recrudescenţe locale a pandemiei în ultimele săptămâni.

Pentru moment, doar profesioniştii din sănătate şi persoanele de peste 65 de ani sunt eligibile pentru vaccinare în Japonia, unde doar 1 la sută din populaţia totală a ţării a primit vaccinul Pfizer/BioNTech.

O mare majoritate a populaţiei nipone se opune organizării JO de la Tokyo în această vară, temându-se de agravarea crizei sanitare în arhipelag, relevă sondajele.

Amintim, Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus