Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Stade Toulousain câștigă Cupa Campionilor Europeni a cincea oară

stade_toulousain.jpg

Stade Toulousain
Stade Toulousain câștigă Cupa Campionilor pentru a cincea oară după o pauză de 11 ani
Image source: 
EPCR

Stade Toulousain a câștigat pentru a cincea oară Cupa Campionilor Europeni la rugby pentru a cincea oară, învingând pe La Rochelle în finală cu 22 - 17. Cluburile franceze au câștiga ambele competiții, Montpellier învingând pe Leicester în finala Challenge Cup cu 18 - 17.

Finala între primele două clasate în campionatul Franței nu a excelat în spectaculozitate, dar a compensat prin intensitatea angajamentului fizic, care a dus în cele din urmă la ruperea echilibrului pe tabela de scor după o oră de joc.

Momentul cel mai important a venit în minutul 27 când centrul lui La Rochelle Levani Botia (considerat unul dintre cei mai buni din lume) a primit cartonașul roșu pentru un placaj cu umărul care l-a izbit în cap pe fundașul lui Toulouse, Maxime Medard. 

Efectul nu s-a cunoscut imediat pentru că și flankerul ui Toulouse Rynard Elstadt a primit un cartonaș galben în minutul 31, iar La Rochelle a dominat prima parte a jocului, conducând cu 12 - 9 la pauză prin cele patru lovituri de pedeapsă ale mijlocașului la deschidere Ihaia West, față de trei ale omologului său Romain Ntamack. 

Imediat după pauză West a ratat o penalitate și după patru minute Ntamack a egalat din penalitate: 12 - 12, echilibru care avea să se rupă definitiv în minutul 60, când Toulouse au marcat singurul lor eseu prin centrul argentinian Juam Mallia, transformat de Ntamack, care apio a mărit avantajul la 22 - 12.

În minutul 72 excelentul mijlocaș la grămadă Tawera Kerr Barlow a marcat un eseu după un asalt prelungit al înaintării lui a Rochelle la câțiva metri de butul lui Toulouse, dar West a ratat transformarea și meciul s-a încheiat cu scorul Toulouse 22 La Rochelle 17.

Stade Toulousain câștigă pentru a cincea oară Cupa Campionilor Europeni - record - după o pauză de 11 ani, dar La Rochelle, revelația acestui sezon ar fi putut foarte bine să câștige acest meci fără acel placaj nefericit al lui Botia. 

La sfârșitul meciului titlul de jucător EPCR (forul care organizează cupele europene) al sezonului a fost decernat fără surprize mijlocașului la grămadă al lui Toulouse, Antonie Dupont, considerat jucătorul numărul 1 al lumii la ora actuală. 

Antoine Dupont
Antoine Dupont a fost declarat jucătorul sezonului în cupele europene
Image source: 
EPCR