Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia: Cursă cu obstacole pentru trăgătorii de tir olimpici

japonia.png

Sportivi din lotul de tir al Japoniei pentru JO la un eveniment de pregătire, Tokyo, 18 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

În Japonia legislația privind controlul armelor de foc este atât de strictă încât nici antrenorul echipei naționale de tir nu are voie să atingă o armă. Normele în vigoare le dau mari bătăi de cap sportivilor dar și organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Tokyo, prevăzute pentru perioada 23 iulie-8 august a.c.

Sunt în vigoare restricții care merg de la limitarea cantității de muniție, până la... interzicerea atingerii armelor!

„Am avut negocieri cu poliția și autoritățile pentru a facilita sarcina echipelor noastre naționale”, relatează Kiichiro Matsumaru, președintele Asociației japoneze de tir pentru agenția de presă Agence France-Presse.

Legile japoneze privind armele de foc sunt printre cele mai stricte legi din lume, ceea ce explică faptul că decesele ca urmare a folosirii lor sunt aproape inexistente.

Doar aproximativ 500 de persoane din arhipelag au voie să dețină un pistol cu aer comprimat, numai că printre acestea nu se află și Goran Maksimovic, antrenorul sârb al echipei japoneze de tir!

Obținerea unui permis de port-armă este  într-adevăr o cursă cu obstacole pentru cetățenii japonezi, care trebuie mai întâi să obțină o recomandare a unei asociații de tir, care va fi apoi supusă unei anchete a poliției.

Muniție limitată

Pentru străini este o misiune aproape imposibilă. „La început am fost surprins”, își amintește Goran Maksimovic, campion olimpic în 1988 la tir cu carabina cu aer comprimat de la 10 m, care nu a fost informat cu privire la acest aspect când a acceptat postul.

Prin urmare, el trebuie să supravegheze antrenamentele de la distanță: „Este foarte dificil pentru un antrenor pentru că, uneori, trebuie să verifici trăgaciul sau să ajuți un trăgător să-și regleze arma”.

Totuși, în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, antrenorii vor avea dreptul să ajute atât timp cât trăgătorii țin armele.

În plus, regulile vor fi mai îngăduitoare pentru a permite personalului tehnic să manevreze armele și să inspecteze muniția pentru a se asigura că acestea sunt în conformitate cu regulile Federației Internaționale de Tir Sportiv.

Dar piedicile sunt mai multe. De exemplu, legea japoneză limitează numărul cartușelor la 800, mai puțin decât la competițiile internaționale anterioare. Prin urmare, organizatorii au fost nevoiți să elaboreze „un plan complex” pentru a evita situația în care sportivii rămân fără muniție.

Echipele vor avea mai multe variante, cum ar fi să trimită cartușele în Japonia prin intermediul unui distribuitor autorizat, dar care nu vor fi depozitate în același loc unde se va desfășura evenimentul.

De asemenea, va fi posibilă achiziționarea cartușelor de la poligonul de tir olimpic, însă cu riscul ca muniția disponibilă să fie diferită de cea utilizată de sportivi.

„Este muniție de înaltă calitate”, remarcă Ajay Singh, un reprezentant al Federației Indiene de Tir, care se declară mulțumit de această soluție.

O altă regulă prevede faptul că muniția trebuie ținută în permanență închisă în dulapurile sportivilor, chiar dacă este vorba de numai câteva minute.

Anchete

Un ghid de 16 pagini destinat echipelor atrage atenția asupra „legilor foarte stricte” din Japonia, care îngreunează organizarea competițiilor internaționale de tir pe teritoriul țării, notează cu regret Kiichiro Matsumaru.

De asemenea, legile împiedică dezvoltarea acestui sport în Japonia, în comparație cu alte națiuni precum China. Coreea de Sud și India. ”Nu este ușor să găsești tineri amatori”, adaugă el.

Copiii trebuie să aibă cel puțin 10 ani pentru a putea manevra un pistol cu aer comprimat, iar minorii fac obiectul unor anchete foarte stricte.

„Un anchetator merge în cartierul în care aceștia locuiesc pentru a aduna informații și pentru a afla ce fel de copii sunt. Când părinții află de la vecini că un polițist a venit și a pus întrebări, mamele își îndeamnă copiii să părăsească clubul de trageri imediat. Este prea mult, treaba asta trebuie să înceteze”, apreciază Kiichiro Matsumaru.

Cu toate acestea, Kiichiro afirmă că este mândru de trăgătorii japonezi, care au câștigat până acum șase medalii olimpice și speră ca Jocurile de la Tokyo vor schimba mentalitatea autorităților cu privire la tirul sportiv.

 

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24