Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cazul Naomi Osaka. CTP la RFI: Este ilogic să fie sancționată în legătură cu tenisul, pentru ceva în afara tenisului

Cristian Tudor Popescu: Naomi Osaka nu a încălcat Codul de Conduită pe terenul de tenis (Sursa foto: Facebook/Cristian Tudor Popescu)

Cazul japonezei Naomi Osaka a provocat o adevărată furtună în lumea tenisului mondial. Nipona aflată pe locul al doilea în clasamentul WTA s-a retras de la Roland-Garros, după ce a fost amendată și amenințată cu excluderea din turneu, pentru refuzul de a participa la conferințele de presă.

Naomi Osaka a dezvăluit că suferă de depresie și anxietate și că nu poate gestiona relația cu presa.

Imediat, unii colegi au exprimat mesaje de susținere a cvadruplei câștigătoare de Grand Slam, în timp ce alții au criticat-o, pe motiv că viața de sportiv presupune și obligații media.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a reacționat și el și a felicitat-o pe Osaka pentru curajul ei, precizând că ”sănătatea mintală este esențială pentru starea noastră generală de bine”.

 

CTP: Naomi Osaka nu a comis nici o violare a codului de conduită pe terenul de tenis

 

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune la RFI că Naomi Osaka nu poate fi sancționată sportiv pentru ceva ce nu s-a petrecut pe terenul de tenis: ”Naomi Osaka nu poate, ca orice jucătoare profesionistă de altfel, să fie sancționată în legătură cu tenisul, pentru ceva în afara tenisului. Faptul că are o structură mentală mai deosebită, faptul că este o persoană sensibilă, impresionabilă, faptul că suferă, cum suferă milioane de tineri, de anxietate, de depresie și toate acestea o fac să suporte greu conferințele de presă, în care jurnaliștii își fac meseria, jurnaliștii sunt persoane care pun întrebări neplăcute, incomode și trebuie să le facă față persoanele publice intervievate, dar Naomi Osaka nu este obligată să știe să vorbească despre tenis, să aibă prezență de spirit, prezență chiar, în relațiile cu media. Asta din punctul de vedere al tenisului”.

 

Naomi Osaka s-a retras de la Roland Garros, după avertizarea că ar putea fi exclusă

 

Naomi Osaka, numărul 2 mondial WTA, ameninţată cu excluderea de la Roland-Garros din cauza nerespectării obligaţiilor mediatice

 

”Prin urmare, are sens sancționarea ei financiară, pentru că într-adevăr, a semnat un contract, semnează toți profesioniștii, în legătură cu obligațiile media, dar să fie descalificată, să fie eliminată din turneu pentru ceva ce nu ține de tenis, ea nu a comis nici o violare a codului de conduită pe terenul de tenis, nu a agresat pe nimeni și totuși i se dă aceeași sancțiune primită de Novak Djokovici, pentru lovirea directă, dură, a unui arbitru, la un alt Grand Slam, la US Open, anul trecut, așa ceva este ilogic și incorect”, crede el.

 
Cristian Tudor Popescu, despre cazul Naomi Osaka