Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministra franceză a sportului: organizarea Euro 2020 în mai multe țări este complicată pentru jucători

Roxana_Mărăcineanu.jpeg

Roxana Mărăcineanu la Ambasada Franței de la București
Roxana Mărăcineanu la Ambasada Franței de la București
Sursa imaginii: 
Ambasada Franței la București

Roxana Mărăcineanu a însoțit echipa națională de fotbal a Franței la București, pentru meciul cu reprezentanta Elveției de la Campionatul European de Fotbal. Ministra franceză de origine română este campioană mondială de natație și a vorbit la București despre dificultățile organizării unei astfel de competiții pe timp de pandemie, în mai multe țări, dar și despre bucuria suporterilor de a reveni pe stadioane.

Roxana Mărăcineanu a venit să-și susțină echipa în țara în care s-a născut și de unde a plecat la vârsta de 8 ani. Deși a trăit de atunci în Franța, pentru care a câștigat prima medalie de aur la un campionat mondial de natație, în 1998, Roxana Mărăcineanu a ținut conferința de presă de la Ambasada Franței, în limba română și a spus că însoțirea echipei Franței la București este un moment special.

„Mă bucur că meciul acesta are loc aici, în capitala României în care m-am născut, deci are o savoare particulară pentru mine.”

Franța nu a avut, ieri, noroc la București. După ce a condus cu 3 la 1, a pierdut la loviturile de departajare. Evoluțiile în țări diferite nu sunt foarte ușor de suportat de către sportivi, afirmă Roxana Mărăcineanu. Antrenorul francez, Didier Deschamps, a spus, potrivit ministrei, „aceasta este situația, ne descurcăm,” dar Franța s-a oprit în sferuri.

„Este dificil pentru jucătorii din toate țările, nu numai pentru francezi, să schimbe țara de joc și condițiile de antrenament de fiecare dată. Lucurile acestea sunt complicate pentru ei, după un an și jumătate de Covid, după dificultățile pe care le-am cunoscut în toate țările, să fii transportat în toată Europa, cu toate diferențele care există  de fiecare dată unde ajungi, cred că este dificil,” a declarat Roxana Mărăcineanu înainte de meci.

Mai este posibilă organizarea unei astfel de competiții în mai multe țări? Da, spune Roxana Mărăcineanu, dar trebuie avută în vedere și latura ecologică. Un astfel de eveniment presupune foarte multe deplasări cu avionul.

Aceasta a fost și ideea (...) să se dea ocazia tuturor țărilor, chiar și celor mai mici să organizeze acest concurs, ca suporterii locali să aibă ocazia să vadă aceste meciuri de înalt nivel, dar se pune și o problemă de ecologie deoarece sunt multe deplasări în avion. Pe plan sportiv mi se pare interesant, dar pe plan ecologic cred că trebuie găsită o soluție mai adecvată.

Ministra franceză a sportului a vorbit și despre jucătorii săi favoriți din echipa Franței. Printre aceștia, Kylian Mbappé, „un băiat foarte tânăr, foarte promițător, care se implică în viața socială a Franței,” spune Roxana Mărăcineanu.