
Sport
Rugby: Meciul cu Argentina - moment important în procesul de reconstrucție al Stejarilor
argentin_romania_1973.jpg

La prima vedere, oferta forului mondial World Rugby, făcută Federației Romane de a juca o serie de meciuri test împotriva unor echipe din eșalonul prim al rugby-ului mondial, ca Argentina si Scotia (înainte de anularea meciului), este îmbucurătoare și salutară. Pe de altă parte ea este și foarte stresantă și îngrijorătoare, deoarece echipa României, aflată plin proces de reconstrucție, nu este, după părerea mea. gata sa facă față unor adversari de asemenea calibru.
Totuși, aceste meciuri confirmă într-o măsură progresul înregistrat de Stejari de la sosirea ca antrenor principal a lui Andy Robinson, oferind echipei României o șansă de a evolua împotriva unor adversari superiori, atât calitativ cât și cantitativ. Este interesant în acest context rezultatul meciului Georgiei cu echipa Africii de sud, cu o zi înainte de debutul turneului Leilor Britanici (9 – 40, după 9 – 19 la pauză) în țara campionilor mondiali.
Au trecut aproape 50 de ani de când România juca de la egal la egal cu Argentina (în turneul din 1973), sau învingea în 1984 echipa Scoției, cea care câștigase Marele Șlem al turneului celor Cinci Națiuni din acel an, cu câteva luni mai înainte. Timp de doua decenii, sub conducerea vizionară a marilor antrenori (și foști mari jucători) Valeriu Irimescu și mai târziu Theodor Rădulescu rugby-ul românesc a ținut pasul cu elita rugby-ului mondial, deci și cu cele două adversare Argentina și Scotia
După aceasta a urmat o descreștere treptată a calității jucătorilor de la națională și în consecință a valorii rezultatelor din meciurile inter-tari. Ultima victorie semnificativa împotriva Scoției a avut loc în 1991, la București, sub conducerea antrenorului Peter Ianusevici, victorie sosita după primul succes împotriva Franței în deplasare în anul precedent, cu "Nea Toader" Rădulescu la timonă .
Totul a luat-o razna, după decizia forului Mondial (pe atunci de numea IRFB) de a schimba regulamentul de joc, în încercarea de a recompensa jocul ofensiv. Într-un moment cheie pentru rugby-ul românesc, a intrat in vigoare un nou regulament internațional bizar, care se baza pe cheia "use it, or lose it" (folosește balonul, sau pierzi posesia), o aberație care pedepsea echipa dominantă în maul, prin pierderea posesiei, oferită echipei care se apăra și care primea cadou introducerea în grămada ordonată care urma.
Întreg edificiul al rugby-ului românesc, bazat pe menținerea posesiei pe înaintare prin maul-uri prelungite, urmate de grămezi și apoi din nou de maul-uri, urmate de alte grămezi, s-a prăbușit. Este semnificativ că de atunci echipa României a intrat într-o vrie continuă, pierzând tot mai mult din viteză. Pe de alta parte, acest experiment "de regulament" a coincis cu o scăderea calitativă a muncii cu juniorii, care a dus in cele din urma la criza curentă din rugby-ul românesc.
Intre timp, s-a anunțat că echipa Scoției și-a anulat sosirea din cauza contaminării mai multor jucători cu Coronavirus, deci practic, nu rămâne decât meciul cu Argentina pentru a ne dovedi valoarea in acest moment critic. Nu mă aștept la o victorie românească - este improbabilă, ba aș zice chiar contra-productivă la stadiul actual al restructurării rugby-ului românesc. Cu toate acestea, sunt convins că Stejarii vor face față asaltului Pumelor, cu calm și concentrare, mai ales că am atât de multă încredere în capacitatea lui Robinson de a-și inspira jucătorii, după modul, calm și discret, cu care a orchestrat înaintarea engleză care a a jucat un rol hotărâtor în câștigarea Cupei Mondiale în 2003.