Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Euro 2020: Anglia a învins Danemarca în prelungiri și va juca finala cu Italia

schmeichel.jpg

Sursa imaginii: 
twitter.com/EURO2020

A doua semifinală a competiției continentale, jucată miercuri pe stadionul Wembley, a calificat în ultimul act Anglia, care a învins Danemarca marcând golul victoriei în prelungiri.

Cu peste 60.000 de spectatori în tribunele celebrei arene londoneze, cea mai mare parte englezi, britanicii au început tare, primul sfert de oră abundând în faze la poarta lui Kasper Schmeichel, care până la final a avut 10 intervenții importante, fiind cel mai bun din echipa scandinavilor.

Apărarea daneză a făcut față cu brio, englezii nereușind nimic notabil. Mai mult, Danemarca a arătat că poate pune probleme la rândul ei, chiar dacă nu au ajuns foarte aproape de poarta lui Pickford, cu excepția lui Damsgaard, care a șutat puțin pe lângă poartă, prefațând deschiderea scorului.

Scorul a fost deschis în minutul 30, când tânărul danez Damsgaard a redus la tăcere fanii englezi, marcând dintr-o lovitură liberă executată perfect, peste zid și sub transversală.

A fost primul gol primit de Anglia la acest campionat european.

Britanicii s-au reactivat după primirea golului și, după câteva pătrunderi în careul danez, rămase fără rezultat, Sterling a șutat direct în Schmeichel.

Anglia a reușit să egaleze la doar 9 minute după primirea golului, în minutul 39, o minge centrată la semiînălțime, din flancul drept, în fața porții, a fost reluată în propria poartă de căpitanul Simon Kjaer.

Nordicii au avut prim planul la ambele porți, în primele 10 minute ale actului secund, Schmeichel evidențiindu-se cu o paradă, la lovitura de cap periculoasă a lui Harry Maguire. Tot el a iesit în evidență peste 10 minute, la șutul periculos al lui Mason Mount.

În prelungiri, mutată în întregime în terenul advers, Anglia s-a luptat cu opoziția fermă a defensivei daneze și mai ales a portarului Kasper Schmeichel, „eroul meciului” pentru scandinavi.

În fine, în minutul 101, Sterling a pătruns prin dreapta, a trecut de trei adversari și a căzut în careu într-un duel neclar cu fundașii danezi. Arbitrul Danny Makkelie a dictat penalty, confirmat în căști de sistemul VAR, fără să se deplaseze la marginea terenului pentru a se convinge personal de justețea deciziei.

În plus, în momentul dictării loviturii de pedeapsă, în teren se afla încă o minge, la câțiva metri de careu, iar arbitrul nu a oprit jocul.

Penalty-ul a fost executat slab de Harry Kane și Schmeichel a respins în față, fiind apoi învins, după ce balonul ajuns din nou la Kane care a marcat în minutul 104.

Apoi, danezii s-au aruncat în atac și au obținut 3 cornere consecutive, rămase fără rezultat pe tabelă.

Portarul Schmeichel s-a mai evidențiat o data, la șutul lui Kane, care a fost dealtfel și ultima ocazie a partidei.

Până la urmă, Anglia s-a calificat în finala Euro 2020, unde va întâlni Italia. Pentru englezi este prima finală de campionat european din istorie și tot prima într-o competiție majoră, după 55 de ani, ultima fiind cea din 1966, la Cupa Mondială.