Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Zdrokova, vedeta rugby-ului feminin din Rusia

rugby.png

Elena Zdrokova este cea mai bună marcatoare a echipei naționale de rugby feminin în șapte a Rusiei, care va participa la jocurile Olimpice de la Tokyo
Sursa imaginii: 
rfi.fr

A făcut cursuri de dans până la vârsta de șaisprezece ani și a visat să facă balet și coregrafie. Apoi a devenit jucătoare de rugby în șapte și acum va reprezenta Rusia la Jocurile Olimpice de la Tokyo! O excelentă marcatoare, Elena Zdrokova poate conta pe viteza ei, dar și pe reflexele dobândite, potrivit ei, grație dansului clasic.

Prima dată când Elena Zdrokova a atins o minge de rugby, avea 16 ani și nu văzuse niciodată o singură imagine la televizor despre acest sport. La Novosibirsk, în inima Siberiei, unde a crescut,  de obicei  fetițele visează să facă gimnastică, patinaj artistic sau balet clasic.

„În Rusia, părinții își înscriu copiii la dans încă de la grădiniță, este în cultura noastră”, se amuză ea. În Noua Zeelandă, copii joacă rugby de la o vârstă fragedă, iar noi dansăm! Eu nu visam să dansez la Teatrul Bolshoi, dar măcar să devin coregraf sau să predau ore de dans. "

Soarta Elenei s-a schimbat în școala medie. Tânăra de 13 ani a participat atunci, aproape întâmplător, la o competiție de atletism.

„Nu era nimeni acolo care să alerge pentru proba de 600 de metri. Profesoara a venit și mi-a spus: "Nu vei câștiga, dar este în regulă!" Trebuia să țin locul cuiva și am spus: „Ok, voi merge ...” Am fugit și, în cele din urmă, am câștigat cursa! »

De atunci, gata cu baletul și dansul clasic, Elena a început să participe la curse regionale și apoi naționale. În timp a fost remarcată, din nou pentru viteza sa, de clubul Krasnoyarsk Rugby Sevens, unul dintre cele mai renumite din țară. Apoi a fost selecționată în naționala Rusiei.

Ritm și agilitate

"Când ni s-a alăturat, alerga repede, dar nu era pregătită pentru contact și asta este important în rugby”, își amintește Andrei Korzin, antrenorul echipei rusești de rugby feminin în șapte. ”A lucrat mult, a înregistrat progrese și astăzi este una dintre cele mai bune jucătoare din echipă. Treaba ei este să marcheze și, cu viteza ei, o face foarte bine! "

La 15 ani, Elena alerga 100 de metri în 12 secunde și chiar și astăzi, explozia ei de viteză o face o jucătoare formidabilă, o adevărată mașină de marcat, care a jucat un rol important în calificarea Rusiei la Jocurile de la Tokyo.

Dar Elena beneficiază și de o altă calitate pe lângă viteza ei uimitoare: un simț al ritmului și o agilitate despre care spune că le-a dobândit în anii ei de dans. „Dansul mi-a oferit coordonarea și flexibilitatea de care am nevoie pentru anumite mișcări în rugby”, explică jucătoarea.

”În timpul dansului îți spui: „acum trebuie să faci mișcarea asta sau cealaltă”. Iar în rugby este la fel: atunci când prinzi mingea, trebuie să te furișezi, să treci la dreapta sau la stânga ... Pentru mine, rugby-ul este o formă de coregrafie!"

Rugby în Rusia

Pentru a se dedica în întregime rugby-ului în șapte, Elena Zdrokova a trebuit să-și convingă părinții, care îi destinaseră o carieră de om de știință. De asemenea, ea a trebuit să facă față numeroaselor prejudecăți care predomină în Rusia asupra rugby-ului în general, și în special asupra rugby-ului feminin.

„Zilele trecute, în Novosibirsk, taximetristul m-a privit uimit când mi-a văzut geanta și inscripția „Rugby rus”pe ea. Mi-a spus: "joci rugby?" și chiar nu-i venea să creadă. Dacă o femeie joacă rugby, oamenii cred că trebuie să aibă neapărat o constituție fizică puternică! "

Elena râde, dar deplânge în același timp lipsa de interes a țării sale față de rugby. Acest lucru se întâmplă pentru că acest sport nu e prea apreciat de ruși - o dezamăgire care datează din epoca sovietică, când conducătorii preferau sportul considerat a fi mai „popular”.

„Aici când e iarnă toată lumea joacă hochei, iar când e vară joacă fotbal! Dar asta este păcat, pentru că rugby-ul corespunde perfect cu calitățile rușilor: curaj, sacrificiu de sine, îndrăzneală. Visul meu ar fi ca rugby-ul să devină al treilea sport preferat al rușilor, după fotbal și hochei".

Sancționată pentru cazuri de dopaj, Rusia va trebui să participe la Jocurile Olimpice fără imn și fără drapel. Dar Elena Zdrokova speră că această primă participare la Jocurile Olimpice va face ca rugby-ul să devină mai cunoscut în Rusia.

Jucătoarea nu are așteptări pentru vreo medalie, totuși speră ca echipa ei să aibă o evoluție bună. Competiția promite să fie acerbă: Rusia se va confrunta cu campioana mondiala en titre Noua Zeelandă, cu Marea Britanie și Kenya.

 

Traducere de Magda Savițchi după corespondența din Moscova a lui Daniel Vallot, pentru rfi.fr