Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Australia câștigă seria cu Franța, Samoa prima calificată la Cupa Mondială

noa_lolesio.jpg

Noah Lolesio
Noah Lolesio aduce victoria Australiei în seria de teste cu Franța din penalitatea transformată în penultimul minut de joc
Sursa imaginii: 
Australia Rugby Twitter

Australia a câștigat al treilea meci și seria de teste împotriva Franței, în timp ce Samoa a devenit prima echipă calificată la Cupa Mondială din 2023 după victoria împotriva Tonga. Noua Zeelandă a învins Fiji în al doilea meci test, iar Portugalia a învins categoric Rusia în deplasare.

Final dramatic în cel de-al treilea meci test, decisiv, dintre Australia și Franța disputat la Brisbane și câștigat de Wallabies cu 33 – 30, prin lovitura de pedeapsă executată în minutul 79 de noul copil minune al rugby-ului australian, mijlocașul la deschidere Noah Lolesio.

A fost un final la indigo cu cel al precedentelor teste, primul câștigat cu 23 – 21 de australieni și ce de-al doilea de francezi cu 28 – 26 de o manieră identică cu penalități în ultimele minute de joc.

Și totuși, tânăra echipă a Franței a avut o evoluție remarcabilă fiind foarte aproape de prima victorie într-o serie în Australia, ratată deși au jucat 75 de minute în superioritate numerică după eliminarea în minutul 5 a aripii Marika Koroibete pentru un placaj cu umărul la numărul 8, Anthony Jellonch.

Samoa la RWC 2023


Samoa Rugby
Samoa se califică pentru a noua oară consecutiv la Cupa Mondială de rugby
Sursa imaginii: 
Samoa Rugby

Tot la Antipozi, la Hamilton în Noua Zeelandă, s-a jucat a doua manșă a barajului zonei Oceania de calificare la Cupa Mondială din 2023 dintre Tonga și Samoa. Deja învingători cu 42 – 13 în prima manșă, samoanii s-au impus și în al doilea meci cu 37 – 15 și devin prima echipă care se alătură celor 12 calificate de drept pentru RWC 2023 din Franța, în virtutea clasării primele trei locuri în cele patru grupe de la RWC 2019 din Japonia.

În fine, tot la Hamilton, Noua Zeelandă a învins Fiji cu 60 – 13 în al doilea meci test, o victorie mai categorică decât cel de săptămâna trecută, când All Blacks se impuseseră cu 57 – 23.

În Rugby Europe Championship 2021 Portugalia a încins Rusia cu 49 – 26 la Nijni Novgorod și a urcat pe locul 2 cu 14 puncte în urma Georgiei cu 23 și înaintea României cu 9 (un meci mai puțin). După jucarea meciurilor retur de anul viitor, primele două echipe din grupa europeană se califică la RWC 2023, în timp ce echipa clasată pe locul 3 intră în turneul final de calificare cu echipele din Americi, Asia-Oceania și Africa, pentru ultimul loc calificativ.  

În ultimul meci test al zilei Argentina a învins Țara Galilor la Cardiff cu 33 - 11.