Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2021: Tadej Pogacar câștigă, la 22 de ani, a doua ediție consecutiv în mai puțin de un an

tadej_pogacar.png

Tadej Pogacar
Tadej Pogacar a câștigat a doua oară consecutiv Turul Franței la 22 de ani
Sursa imaginii: 
www.letour.fr

Ciclistul sloven Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a câștigat pentru a doilea an consecutiv Turul Franței la vârsta de 22 de ani. Ultima etapă, Chatou – Paris Champs Elysees, 108,4 km a fost câștigată la sprint de belgianul Wout Van Aert (Jumbo Wisma).

Pogacar câștigă Turul Franței pentru a doua oară în mai puțin de un an, dat fiind că ediția de anul trecut s-a desfășurat în august-septembrie, întârziată din cauza pandemiei, la 22 de ani, vârstă la care niciunul dintre marii câștigători multipli postbelici – Louison Bobet, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Greg LeMond, Miguel Indurain sau Chris Froome – nu doar nu câștigase prima Mare Buclă, dar nici măcar nu partcipase la primul său Tur al Franței.

Ciclistul sloven și-a construit victoria în etapa a 8-a în Alpi când și-a distanțat decisiv toți adversarii, a preluat tricoul galben, cu care a câștigat cele două mari etape în Pirinei și pe care l-a păstrat până la Paris în stil de mare campion. Ca și anul trecut el a câștigat și tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător și pe cel alb al tinerilor sub 25 de ani.

Pogacar a beneficiat de sprijinul solid și eficient al echipei sale UAE Team Emirates, finanțată de guvernul monarhiei petroliere din Golf, flancat de cicliști fără nume prea sonore, dar care au jucat un rol esențial în victoria sa.

Pe locul 2 la 5’20” s-a situat danezul Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), 24 de ani, venit inițial să-l sprijine pe liderul său, slovenul Primoz Roglic, care însă a căzut grav și a abandonat, prilej cu care am asistat la apariția neașteptată a unui campion, care va reprezenta cu siguranță un adversar redutabil pentru Pogacar.

Pe locul 3, la 7’03” s-a clasat ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Greandiers), dar performanța slabă a echipei sale care a dominat ciclismul profesionist pe șosea în ultimii 10 ani împreună cu predecesoarea sa, Team Sky, arată că numai columbianul Egan Bernal, absent anul acesta după victoria în Turul Italiei, poate să concureze deocamdată cu succes împotriva lui Pogacar, alături de Vingegaard.

În sfârșit, Mark Cavendish (Deceuninck Quick Step), a ratat o victorie istorică pe Champs Elysees, a 35-a în Turul Franței, cu care ar fi depășit recordul deținut din 1975 de marele Eddy Merckx, dar cu această ocazie a câștigat tricoul verde al celui mai bun sprinter, pentru prima oară din 2011. El a sosit al treilea la sprintul final după Van Aert care reușește o performanță pe care tot Merckx a fost singurul care a realizat-o în cadrul aceluiași tur: victorii în etapă de munte, contra-cronometru și sprint final masiv.

Wout Van Aert
Wout Van Aert a câștigat ultima etapă privându-l pe Mark Cavendish (în verde, în spatele lui) de doborârea recordului de victorii în Turul Franței deținut de Eddy Merckx
Sursa imaginii: