Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


JO au debutat oficial cu o festivitate grandioasă la Tokyo

intr-un_stadion_cu_portile_inchise_950_de_persoane_-_dintre_care_jurnalisti_si_organizatori_au_putut_admira_din_interior_spectacolul_deschiderii_jo.jpg

Într-un stadion cu portile închise, 950 de persoane - dintre care jurnalisti si organizatori au putut admira din interior spectacolul deschiderii JO.
Într-un stadion cu portile închise, 950 de persoane - dintre care jurnalisti si organizatori au putut admira din interior spectacolul deschiderii JO.
Image source: 
FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Jocurile Olimpice au debutat oficial, vineri după-amiază, odată cu ceremonia festivă de deschidere a celei de a 32-a ediții, de la Tokyo. Amânată pentru un an, Tokyo 2020 a început sub semnul pandemiei, dar și al diversității, armoniei și unității.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a avut loc pe Stadionul Olimpic din Tokyo și a început cu un moment artistic de dans și proiecții de luminini laser.

Primul moment oficial, a fost intrarea în scenă a Împăratului Japoniei, Naruhito, alături de Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, urmați de drapelul țării gazdă, în timpul abordării căruia a fost intonat imnul Japoniei.

A urmat un nou moment coregrafic, intitulat „Tăcerea din pădure”, un moment ce a ținut să scoată în evidență respectul poporului japonez față de natură și încheiat cu un moment de reculegere în memoria tuturor celor decedați ca urmare a pandemiei de COVID 19.

Au fost apoi aduse în arenă, rând pe rând, cele 5 cercuri olimpice.

Trofeul Laurii Olimpici, a fost decernat lui Muhamad Yunus, economist şi antreprenor din Bangladesh, distins cu premiul Nobel pentru pace în 2006, considerat promotorul afacerilor sociale și al microcreditelor.

Ceremonia de deschidere a continuat cu tradiționala paradă a sportivilor. Peste 11.000 de sportivi, reprezentând 206 comitete olimpice, participă la această ediție a Jocurilor Olimpice, însă doar aproximativ 20 la sută dintre acestea au ales să defileze pe Arena Olimpică din Tokyo.

Prima națiune care a intrat în arenă a fost, în mod tradițional, Grecia, având ca purtători de drapel pe Ana Korakaki (tir) și Eleftherios Petrounias (gimnastică), urmată de echipa refugiaților, prezentă pentru a doua oară la Jocuri, având ca purtători de drapel pe Mardini Yusra (inot, Siria) și Tachlowini Gabriyesos.

Rând pe rând, în ordinea alfabetului japonez, au intrat în arenă cele 205 delegații olimpice.

Delegația României a intrat printre ultimele națiuni, cu Robert Glință (înot) și Simona Radiș (canotaj) purtători de drapel și Elisabeta Lipă, din partea oficialilor, sportiva legendară, cu 6 participări la Jocurile Olimpice și 5 titluri de campioană. România se prezintă la aceste Jocuri cu 101 sportivi, care vor concura la 17 discipline sportive.

Ultima națiune care a defilat în arena olimpică a fost cea a țării gazdă, Japonia.

După încheierea paradei, reprezentanți ai sportivilor și ai antrenorilor au rostit jurămâtul olimpic.

1824 de drone au format pe cer emblema ediției a 32-a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, transformându-se apoi într-un glob pământesc uriaș, deasupra stadionului, în timp ce răsunau versurile melodiei „Imagine”, compuse de John Lennon și interpretat de cântăreți de pe toate continentele planetei.

Hashimoto Seiko, președinta comitetului de organizare a Tokyo 2020, le-a urat bun venit celor prezenți, exprimându-și totodată recunoștința și respectul față de toți cei care au contribuit la buna organziare a competiției. Ea a mai mulțumit întregii lumi și celor care au sprijinit reconstrucția Japoniei, după catastrofa naturală ce a afectat țara soarelui răsare în 2011.

Thoma Bach, Președintele CIO, a subliniat unicitatea acestei ediții și faptul că sportul a reușit din nou să unească. Bach a transmis din partea sportivilor întreaga recunoștință și admirație poporului japonez, care face sacrificii deosebite pentru a face posibilă această ediție a Jocurilor Olimpice. Totodată, Președintele CIO a ținut să laude efortul sportivilor olimpici, care au făcut eforturi suplimentare, pentru a trece de provocările pandemiei și a ajunge să concureze în competiția supremă.

Împăratul Japoniei, Naruhito, a declarat apoi deschise Jocurile Olimpice, devenind al 12-lea cap încoronat al planetei care face acest lucru, în istoria modernă a competiției.

Ceremonia s-a încheiat cu un spectacol simplu și elegant de focuri de artificii.

A început cea de a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.