Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Fiji câștigă din nou titlul olimpic la jocul în șapte, bărbați

fiji_campioni_olimpici.jpg

Fiji campioni olimpici 2020
Fijienii și-au păstrat titlul olimpic câștigat la Rio în 2016
Sursa imaginii: 
Reuters

Echipa de rugby a Fiji a învins Noua Zeelandă cu 27 – 12 în finala turneului olimpic de rugby în șapte de la Tokyo, păstrându-și titlul câștigat acum patru ani la Rio de Janeiro. Argentina a câștigat medalia de bronz învingând Marea Britanie cu 17 – 12.

Fijienii i-au învins pe All Blacks fără prea mari emoții, ei fiind marii favoriți, care domină circuitul internațional al jocului în șapte, unde spontaneitatea și îndemânarea lor cu balonul în mână, la care cu timpul se adăuga și disciplina, îi face aproape imbatabili.

Marea surpriză a turneului olimpic o constituie Argentina, care înainte de a pierde în fața campionilor olimpici în semifinală (14 – 26), a învins în sferturi Africa de Sud cu 19 – 14, jucând majoritatea meciului în șase după eliminarea lui Gaston Revol, după numai trei din cele 14 minute regulamentare ale meciului pentru un placaj cu umărul la cap.

În meciurile de clasament, Africa de Sud a învins Statele Unite cu 28 – 7 pentru locul 5, Australia a învins Canada cu 26 – 7 pentru locul 7, Kenya a învins Irlanda cu 22 – 0 pentru locul 9, iar Japonia a învins Coreea de Sud cu 31 – 19 pentru locul 11.

Joi, vineri și sâmbătă are loc turneul feminin, în care echipa Australiei își apără titlul câștigat acum cinci an la Rio.

Rugby în șapte se joacă după aceleași reguli ca jocul în XV, cu două jumătăți de șapte minute fiecare și cu loviturile de picior care se dau numai din drop-goal, în timp ce echipa care marchează este cea care reia jocul de la centru, invers ca la jocul în XV. Grămada ordonată și marginea sunt simple formalități, în timp ce punctele de fixare durează mult mai puțin, jocul fiind foarte cursiv.