Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel către World Rugby pentru interzicerea înlocuirilor tactice de jucători

bill_beaumont.jpg

Bill Beaumont
Președintele World Rugby, Bill Beaumont, ar fi de acord cu propunerea celor cinci foști mari jucători
Sursa imaginii: 
Getty Images

Un grup de foști mari jucători ai Leilor Britanici și Irlandezi au solicitat World Rugby să permită înlocuirea jucătorilor doar în caz de accidentare pentru a face sportul mai sigur și pentru a preveni moartea unui jucător pe teren. Cei cinci susțin că jocul actual privilegiază forța în detrimentul rezistenței la efort. 

Într-o scrisoare deschisă către președintele World Rugby, Sir Bill Beaumont - semnată de Sir Ian McGeechan (Scoția), Willie John McBride (Irlanda), Sir Gareth Edwards, Barry John (ambii Țara Galilor) și John Taylor (Anglia), precum și profesorul specialist chirurg John Fairclough - se susține că jocul profesionist “a devenit inutil de periculos".

Scrisoarea face referire la temerile jucătorilor actuali care nu îndrăznesc să vorbească despre “teama de a-și pierde mijloacele de existență” și citează îngrijorările fostului căpitan al Țării Galilor, Sam Warburton, că cineva “va muri în timpul unui joc în fața camerelor TV” dacă nu se face nimic.

"Rugby union a fost conceput ca un joc de 15 jucători. Cu cei opt înlocuitori actuali pentru fiecare echipă, dintre care mulți sunt jucători de impact’ sau finaliști’ tactici, acest lucru se poate număr se poate extinde de la 30 până la 46.” se spune în scrisoare.

"Mai mult de jumătate de echipă poate fi schimbată, iar unii jucători nu sunt se așteaptă să dureze 80 de minute, așa că se antrenează în consecință, avânt ca prioritate forța în detrimentul capacității aerobe. Acest lucru modelează întregul joc, ducând la mai multe coliziuni și în partea finală la numeroși ‘giganți’ proaspeți percutând adversari obosiți”.

Schimbarea simplă pe care o susținem este să se permită opt înlocuitori pe bancă, dacă trebuie, dar să se limiteze numărul care poate fi folosit la patru și numai în caz de accidentare. Acest lucru va face jocul mai sigur, o viziune susținută de jucători de frunte și de membri eminenți ai profesiei medicale."

“Știm că președintele World Rugby, Sir Bill Beaumont, este de acord cu noi. În ianuarie 2020, și-a exprimat îngrijorarea că ‘rugby-ul a devenit un joc pentru oamenii mari’ și a susținut o lege de probă prin care jucătorii să poată fi înlocuiți doar dacă sunt răniți. Din păcate, peste 18 luni mai târziu, World Rugby nu a făcut nimic - încă o dată este acuzat de toate cuvintele și fără acțiune.” se mai spune în scrisoare.

Înlocuirile au fost permise în rugby din 1968 pentru accidentare și din 1996 au fost permise și înlocuirile tactice, la un an după introducerea profesionismului. Inițial erau permise trei înlocuiri, dar treptat numărul lor a ajuns la opt.

Actualmente World Rugby este confruntat cu acțiune în justiție din partea unui grup de foști jucători afectați de comoțiile cerebrale, unii dintre ei suferind de demență.