Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Câte imnuri naționale cântă Springboks, în câte limbi și cum ajută jocul la integrarea multirasială?

africa_de_sud_imn.png

Springboks înaintea finalei Cupei Mondiale din 2019
Springboks, conduși de căpitanul Siya Kolisi (primul din stânga) intonează imnurile naționale înaintea finalei Cupei Mondiale din 2019
Sursa imaginii: 
World Rugby

Campionii mondiali la rugby, Africa de Sud – Springboks, au câștigat recent seria de trei meciuri test cu Leii Britanici și Irlandezi. La începutul fiecărui test a fost intonat doar imnul național sud-african, în fapt imnurile, în mai multe limbi.

La începutul fiecărui meci începând cu Cupa Mondială din 1995 câștigată de Africa de Sud se intonează cele două imnuri naționale - Nkosi Sikelel' iAfrika și Die Stem.

Această situație reflectă compromisul la care s-a ajuns după abolirea regimului de apartheid de dominație al minorității albe, primul având titulatura Imnul Național al Africii de Sud, iar al doilea fiind imnul național oficial dinainte de 1994. Nkosi Sikelel' iAfrika înseamnă în limba Xhosa “Dumnezeu binecuvântează Africa” – în timp ce Die Stem van Suid Afrika – în limba Afrikaans, dialect al limbii neerlandeze a coloniștilor europeni înseamnă “Chemarea Africii de Sud”.

Ca să fie și mai complicat cele două imnuri intonate la începutul meciurilor Springboks se cântă în numai puțin de cinci limbi.

Nkosi începe cu o două versuri în Xhosa – limba primului președinte al Africii de Sud multirasiale – continuă cu două versuri în Zulu, iar a doua strofă este în întregime în Sesotho. Die Stem începe cu prima strofă nemodificată față de perioada apartheid-ului, ceea ce a stârnit controverse, dar ea a fost păstrată așa la insistențele lui Mandela. A doua strofă, ușor modificată este în engleză.

Africa de Sud are 11 limbi oficiale, din totalul de 35 vorbite în această țară, cea mai vorbită fiind Zulu, care este limba maternă a aproximativ un sfert din populație, urmată de Xhosa cu circa 16% și Afrkaans cu 12%. Engleza este limba maternă a mai puțin  de 10% dintre sud-africani, dar este lingua franca în această țară multi-rasială și multi-etnică în care majoritatea cetățenilor sunt cel puțin bilingvi.

Springboks – mândria națiunii

Rugby-ul a jucat un rol important în integrarea acestor numeroase grupuri etno-rasiale și acum jucătorii Springboks – negri africani, mulatri și albi – cântă ambele imuri în toate cele cinci limbi.

Nelson Mandela cu Francois Pienaar
Nelson Mandela îi înmânează căpitanului Springboks, Francois Pienaar, Cupa Mondială în 1995
Sursa imaginii: 
World Rugby

Victoria Springboks în Cupa Mondială din 1995, repetată apoi în 2007 și 2019, a făcut din rugby sportul național numărul unu. Văzut până nu demult ca un joc al minorității Afrikaner, el a fost îmbrățișat de tot mai mulți negri africani, care și-au dat seama că fostul sport preferat – fotbalul – nu are nicio șansă pe plan internațional în comparație cu rugby-ul.

În 2019 Springboks au fost conduși la victorie de Siya Kolisi, originar dintr-un bidonville din suburbia orașului Port Elisabeth, iar azi jucători negri africani ca Lukhanyo Am, Makazole Mapimpi, Ox Nche, Trevor Nyakane sau Bongi Mbonbambi strălucesc alături de mulatri ca Cheslin Kolbe, Damien Willemse sau Elton Jantjies și Afrikaneri ca Faf de Klerk, Handre Pollard, Eben Etzebeth sau Lood de Jager.

La nivelul juniorilor jucătorii negri africani au devenit deja majoritari și structura rugby-ului sud-african începe să semene cu structura de ansamblu a societății.

Într-o țară măcinată de violență, corupție și mai nou Covid și în care trecutul de apartheid a lăsat o grea moștenire, rugby-ul este unul din puținele lucruri care unifică întreaga națiune, altfel divizată pe nenumărate criterii.