Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Championship aruncat în haos de Noua Zeelandă care a anulat două meciuri cu Africa de Sud și a amânat unul cu Australia pe fond de restricții anti-Covid

rugby_championship.png

Rugby Championship
Rugby Championship reunește anual Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina
Sursa imaginii: 
The Rugby Championship

Cea mai puternică competiție anuală inter-țări, Rugby Championship, este în dubiu după ce Noua Zeelandă a anulat cele două partide programate împotriva Africii și de Sud și a amânat deplasarea pentru jocul cu Australia. Noua Zeelandă e află în carantină națională după apariția unor cazuri de infectare cu Coronavirus varianta Delta.

Anunțând anularea meciurilor All Blacks cu Africa de Sud și a echipei feminine – Black Ferns (Ferigile Negre) cu Australia, directorul executiv al Fedeației Neo Zeelandeze de rugby, Mark Robinson, și-a exprimat regretul.

Împărtășim dezamăgirea fanilor noștri, a jucătorilor și a altor părți interesate, în special a celor din Dunedin, unde al 100-lea Test între All Blacks și Africa de Sud era așteptat ca o ocazie foarte specială.” a spus Robinson.

 “Cu toate acestea, după discuțiile cu guvernul, este clar că restricțiile de călătorie COVID-19 au însemnat că nu există nicio modalitate de a aduce echipele Africii de Sud și Wallaroos în Noua Zeelandă și înțelegem importanța de a pune sănătatea și siguranța neo-zeelandezilor pe primul loc.”

Vineri, prim ministra Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat prelungirea carantinei naționale până marți, cu numărul de cazuri de infectare cu Coronavirus tulpina Delta ajuns la 31. Noua Zeelandă a adoptat de la începutul pandemiei restricții extrem de severe care au menținut numărul de infectări și decese de Covid la un nivel extrem de redus.

Reacția australiană a fost una de furie. Omologul lui Robinson, Andy Marinos, a condamnat decizia neo-zeelandeză ca “unilaterală” și luată fără consultare.

"Este incredibil de dezamăgitor să fiu informat despre această decizie prin intermediul mass-mediei, în ciuda faptului că am avut o conversație cu directorul executiv cu câteva momente înainte și nu s-a menționat că aceasta era intenția", a spus Marinos.

Antrenorul Wallabies, Dave Rennie a mers și mai departe: “Sunt al dracului de furios. Băieții noștri au aflat cu toții prin intermediul rețelelor sociale. NZ Rugby nici măcar nu a avut respectul de a consulta Rugby Australia despre decizia lor și asta este extrem de dezamăgitor.”

"Ei și-au luat angajamentul de a veni aici pe 21 august, au împins asta înapoi pe 28, acum nu mai vin. Este extrem de dezamăgitor pentru Perth, dar și pentru noi, pentru că suntem acum cu buza umflată." a spus Rennie.

Se caută alternative în Europa

Până acum s-a jucat o singură rundă din ediția 2021 a Rugby Championship. Sâmbăta trecută Noua Zeelandă a învins Austraia cu 57 – 22 la Auckland, în timp ce Africa de Sud a învins Argentina cu 32 – 12 la Port Elisabeth.

Stadion Nelson Mandela, Port Elisabeth
În runda a doua de va disputa un singur meci, Argentina - Africa de Sud pe Stadionul Nelson Mandela din Port Elisabeth
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Oricum, atât Africa de Sud cât și Argentina urmau să joace fiecare cele două partide cu Australia și cu Noua Zeelandă la Antipozi, datorită situației Covid.

Acum cele două meciuri dintre Africa de Sud – Springboks (campioni mondiali și numărul 1 în clasamentul World Rugby) și Noua Zeelandă (numărul 2) de pe 25 septembrie și 2 octombrie au fost anulate spre dezamăgirea nu doar a fanilor celor două echipe, ci și a iubitorilor rugby-ului de pe întreaga planetă, privați de meciurile între cele mai puternice echipe ale lumii.

Potrivit respectatului site Rugbypass, se încearcă o mutarea Rugby Championship în Europa cu Londra, Paris, Cardiff și Dublin menționate ca posibile locuri de disputare a meciurilor.

Anul trecut, Rugby Championship s-a desfășurat în trei – Noua Zeelandă, Argentina și Australia, toate meciurile disputându-se în Australia.

Sâmbătă se desfășoară meciul Argentina – Africa de Sud la Port Elisabeth, cu începere de la 18:05 ora României.