Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Cheslin Kolbe de la Toulouse la Toulon – cel mai scump transfer din istorie

cheslin_kolbe.png

Cheslin Kolbe
Cheslin Kolbe este campion mondial cu Africa de Sud, campion Europei și al Franței cu Stade Toulousain
Sursa imaginii: 
RC Toulon

Cheslin Kolbe a devenit cel mai scump jucător din istoria rugby-ului cu ocazia transferului său de la Stade Toulousain la RC Toulon contra sumei de 1,8 milioane de euro. Sud-africanul va câștiga, potrivit relatărilor, un salariu de peste un milion de euro anual.

Astăzi, eu și familia mea suntem foarte bucuroși să ne alăturăm lui Rugby Club Toulonnais și întregii sale comunități. Este un nou capitol din carieră pe care îl abordez cu multă pasiune și angajament. Aștept cu nerăbdare să îmi aduc contribuția pentru a ajuta noii mei coechipieri să câștige trofee, bazat pe istoria și tradiția incredibilă a acestui club legendar.” a spus Kolbe într-o declarație pe site-ul noului său club.

“Vreau, de asemenea, să mulțumesc Stade Toulousain, foștilor mei coechipieri și susținători pentru tot sprijinul acordat în ultimele patru sezoane. A fost o experiență minunată ", a adăugat Kolbe.

Internaționalul sud-african, care joacă pe post de aripă sau fundaș, a câștigat cam to ceea ce se poate câștiga în rugby: Cupa Mondială și Rugby Championship cu Africa de Sud în 2019, Campionatul Franței și Cupa Campionilor Europeni cu Toulouse în 2021, iar recent a contribuit la victoria cu 2 – 1 a Springboks în seria de teste cu Leii Britanici și Irlandezi.

În vârstă de 27 de ani, posesorul unei viteze debordante (10"70 pe suta de metri) și a unei schimbări de direcție fulgerătoare care-și țintuiește pur și simplu adversarii, Kolbe a fost poreclit “Racheta de buzunar” pentru fizicul său neobișnuit în rugby-ul de azi: 1,72m și 74 kg.

Potrivit unor zvonuri din presă, clubul Stade Toulousain ar fi fost nemulțumit cu absențele prelungite ale lui Kolbe care va fi cu lotul Springboks în Australia unde se desfășoară Rugby Championship până la începutul lui octombrie, după care în luna noiembrie urmează meciuri test ale sud-africanilor în Euopa.

Președintele lui RC Toulon, Bernard Lemaitre, a fost dispus să plătească 1,8 milioane de euro pentru răscumpărarea lui Kolbe din cei doi ani de contract pe care-i mai avea cu Toulouse și să-i și promită un salariu anual de un milion de euro.

Aceste cifre par minuscule comparate cu cele din fotbal, unde recordul la transfer este deținut de Neymar pentru care Paris Saint Germain a plătit 222 de milioane de euro lui Barcelona în 2017, același PSG plătindu-i lui Leo Messi un salariu de un milion de euro, numai că spre deosebire de Kolbe nu pe un an, ci pe o săptămână.

Toulon, care în prima jumătate a deceniului trecut avea renumele unui Galacticos al rugby-ului, adunând vedete mondiale cu care a câștigat trei Cupei ale Campionilor Europeni (2013, 2014, 2015) pe vremea fostului președinte Mourad Boudjellal, a terminat pe un modest loc 8 în campionatul Franței 2020/2021, dar venirea lui Kolbe dovedește că Toulon sub conducerea lui Lemaitre, își reînnoiește ambițiile și pentru aceasta bagă mâna adânc în buzunar.