Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Jucătorul din linia a III-a Ardie Savea numit căpitan al All Blacks pentru meciul cu Australia

all_blacks_capitan.jpg

Brodie Retallick, Ardie Savea, Beauden Barrett
Ardie Savea i-a rugat pe vice-căpitanii All Blacks, Brodie Retallick și Beauden Barrett, să-l ajute în calitate de căpitan
Sursa imaginii: 
All Blacks Twitter

Echipa de rugby a Noii Zeelande va avea un nou căpitan pentru meciul cu Australia din 5 septembrie, contând pentru Rugby Championship. Ardie Savea, care joacă flanker sau numărul 8 este de origine samoană.  

Imediat după desemnarea sa în funcția de căpitan de către antrenorul principal Ian Foster, Savea i-a menționat pe părinții săi.

Două persoane care au emigrat din Samoa pentru a le crea o viață mai bună copiilor”, a spus Savea. “Îmi pare rău că mă simt puțin emoționat ... să fiu aici pentru ei este destul de special.” a mai spus el abia stăpânindu-și lacrimile.

El i-a rugat pe noii vice-căpitani desemnați, Brodie Retallick (linia a II-a) și Beauden Barrett (mijlocaș la deschidere/fundaș) să-l ajute în îndeplinirea acestei importante funcții pe teren.

Savea este primul jucător de origine samoană numit căpitan după 10 ani și el urmează unor iluștri predecesori ca Tana Umaga, Jerry Collins, Rodney So’oialo, Mils Muliaina și Keven Mealamu.

Fostul antrenor al All Blacks, Steve Hansen, a numit numai căpitani de origine europeană – Richie McCaw (care i-a condus pe All Blacks la titlul mondial în 2015), Kieran Reid – ambii retrași din activitate, și Sam Cane, toți trei jucători de linia a III-a ca și Savea.

Actualul căpitan Sam Whitelock (linia a II-a) și vice-căpitanul Aaron Smith sunt în concediu de paternitate, iar Cane este în convalescență după o operație la umăr.

În vârstă de 27 de ani, Savea a îmbrăcat de 52 de ori tricoul All Blacks, marcând 13 eseuri pentru echipa Noii Zeelande. El va conduce echipa în meciul test de la Perth împotriva Australiei pe 5 septembrie, restanță din runda a doua a Rugby Championship.

Campionatul la care mai participă și Africa de Sud și Argentina se va desfășura în întregime în statul australian Queensland până pe 2 octombrie din cauza restricțiilor Covid din cele patru țări participante.

Fratele mai mare al lui Ardie, Julian Savea (31 de ani, aripă), a jucat de 54 de ori pentru All Blacks în perioada 2012 – 2017 și deține recordul de eseuri marcate, 46, dar cariera lui a fost afectată de numeroase accidentări.