Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ivan Patzaichin a murit

A fost unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României. De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună.

S-a născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a petrecut toată copilăria pe canelele Dunării şi a decis să urmeze o carieră în kaiac-canoe după ce a urmărit o transmisiune la tv cu Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, doi canoişti de la el din sat, care au câştigat titlul mondial în 1966.

În 1967, la vârsta de 18 ani, a plecat în Bucureşti şi s-a legitimat la Dinamo. Un an mai târziu a fost deja inclus în lotul naţional pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. Încă de la prima ediţie a JO, avea să câştige aurul olimpic. Alături de Serghei Covaliov, în proba de C2-1000 de metri, Patzaichin obţinea primul titlu olimpic din carieră. La aceeaşi ediţie a participat şi în proba de C1-1000 de metri unde a încheiat pe locul 7. Patru ani mai târziu, la Munchen şi-a căpătat supranumele de “Campionul cu pagaia ruptă”. În seriile de canoe simplu 1000 de metri i s-a rupt pagaia la câţiva metri după start. Arbitrii nu au oprit cursa, iar românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa în aplauzele spectatorilor.

Iniţial a fost descalificat, însă a fost primit în recalificări după ce contestaţia depusă de România a fost soluţionată favorabil. S-a calificat fără emoţii în ultimul act şi a câştigat al doilea aur olimpic din carieră.

Tot la Munchen, în proba de C2-1000 de metri, Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov au încheiat pe locul doi, la doar 3 sutimi de echipajul polonez care avea să câştige medalia de aur. La Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Ivan Patzaichin a participat în probele de C1 – 500 şi 1000 de metri, însă nu a reuşit să urce pe podium. A încheiat pe locurile 5, respectiv 7.

Avea să facă acest lucru la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, acolo unde a luat aurul în proba de C2-1000 de metri alături de Toma Simionov şi o medalie de argint la C2-500 de metri cu Petre Capusta. Performanţele formidabile ale lui Ivan Patzaichin aveau să fie întregite cu alte două medalii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. La a cincea ediţie a Jocurilor la care a participat, caiacistul român a câştigat un aur şi un argint. S-a impus alături de Toma Simionov în proba de C2-1000 de metri, iar în proba de C2-500 de metri a câştigat din nou argintul, ca şi la Moscova. Palmaresul olimpic al lui Patzaichin este unul fabulos, cu 7 medalii obţinute la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice.

În anul 1990, preşedintele CIO de la acea vreme, Juan Antonio Samaranch, i-a oferit ordinul Olimpic de argint. Este în primii 100 cei mai medaliaţi sportivi din istoria Jocurilor Olimpice cu cele 7 distincţii cucerite.