Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal de dopaj dupa JO Tokyo 2020 - ștafeta britanică de 4x100m pierde medaliile

cj_utah.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Atleții reprezentanți ai Regatului Unit vor rămâne fără medaliile de argint câștigate în Japonia, după ce unul dintre alergători a fost depistat pozitiv cu un anabolizant.

Proba antidoping B, în cazul sprinteruui CJ Ujah, a fost confirmată ca fiind pozitivă. Sportivul fusese deja suspendat provizoriu după ce testul A a ieșit pozitiv la două substannțe interzise: Ostarină și S-23.

Și proba „B” a lui CJ Ujah a fost tot pozitivă, confirmând rezultatul testului antidoping inițial de la Tokyo. Atletul vinovat are 27 de ani

Britanicii vor pierde cu siguranță medaliile.

Interesant este că Ostarina este inclusă pe lista substanțelor anabolice interzise dintotdeauna de Agenția Mondială Antidoping (WADA), iar site-ul UK Anti-Doping (UKAD) precizează că aceasta are "efecte similare cu cele ale testosteronului".

De asemenea, S23 este un modulator selectiv al receptorilor de androgeni (Sarm), care, potrivit Agenției antidoping din Statele Unite (USADA), are "proprietăți anabolizante similare cu cele ale steroizilor anabolizanți".

Acest caz a fost trimis acum la Divizia antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care va decide dacă echipa britanică de ștafetă trebuie descalificată.

Amintim, regulile olimpice și mondiale din atletism prevăd că "în cazul în care atletul care a comis o încălcare a regulilor antidoping a concurat ca membru al unei echipe de ștafetă, echipa de ștafetă va fi descalificată automat de la proba în cauză, ducând inclusiv la pierderea tuturor titlurilor, premiilor, medaliilor, punctelor și a banilor câștigați".