Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Suspendare 35 de săptămâni pentru insultă rasistă: “Am să-ți dau foc, mâncător de banane!”

radosavljevic.jpg

Ludovic Radosavlevic
Ludovic Radosavlevic s-a ales cu o suspendare pe 35 de săptămâni
Sursa imaginii: 
Icon Sport

Un jucător din liga a II-a de rugby a Franței a primit o suspendare foarte lunga pentru insultarea de o manieră rasistă a unui adversar. Ludovic Radosavlevic va sta pe tușă până în aprilie viitor.

Aripa Christian Ambadiang de la Nevers a scris într-o postare pe Instagram că în meciul cu Provence Rugby din Pro D2 de pe 3 septembrie, a auzit în spatele lui vocea unui jucător spunând: “Am să-ți dau foc, mâncător de banane”.

Ambadiang, 22 de ani, originar din Camerun, nu l-a numit pe cel care l-a insultat, dar la numai câteva zile Radosavlevic a recunoscut în mod spontan pe rețelele sociale că el a fost acela care a spus cuvintele menționate de Ambadiang.

Christian Ambadiang
Christian Ambadiang a dezvăluit insulta rasistă pe Instagram, fără a-l numi pe Radosavlevic
Sursa imaginii: 
Instagram

Imediat, Federația Franceză de Rugby și Liga Națională de Rugby, care organizează competițiile pentru profesioniști, au lansat o investigație și la o înfățișare în fața comisiei de disciplină Radosavlevic și recunoscut greșeala și și-a cerut scuze. Comisia a ținut cont de aceasta și de lipsa de antecedente disciplinare și a redus pedeapsa prevăzută de regulament de 52 de săptămâni la 26 de săptămâni de competiție, ceea ce înseamnă efectiv 35 de săptămâni, suspendarea terminându-se pe 26 aprilie 2022.

Clubul Provence și-a cerut la rândul său scuze lui Ambadiang, dar reacția în media socială a fost drastică: “Suspendare pe viață pentru această scursură” a scris fundașul echipei Irlandei, Simon Zebo, al cărui tată este originar din insula caraibiană Martinica. Aripa fijiană Nemani Nadolo, de la Leicester, a scris doar Say no to racism pe Twitter.

Radosavlevic, în vârstă de 32 de ani, care evoluează pe post de mijlocaș la grămadă, a fost o mare speranță a rugby-ului francez, fiind căpitanul echipei U20 în 2008. El a jucat timp de nouă ani la Clermont Auvergne cu care a câștigat două campionate ale Franței și apoi la Castres, tot în prima ligă, înainte de a se transfera la Provence în liga a doua.

Ironia face ca și el să provină dintr-o familie de imigranți, bunicul său patern venind din Serbia în Franța.