Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CTP: Cahill a ajutat-o pe Halep să fie un om mai bun. Va mai face performanță cu o condiție

halep.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

„După șase ani minunați de lucru împreună, Darren Cahill și eu am decis că este timpul să punem capăt relației noastre de lucru. Mulțumesc D pentru tot, pentru că m-ai făcut un jucător de tenis mai bun și o persoană mai bună”, a fost mesajul prin care Simona Halep a anunțat despărțirea de antrenorul Darren Cahill. Alături de australian, Halep a câştigat primul său titlu de Mare Şlem, în 2018, la Roland Garros, şi a încheiat doi ani consecutivi pe primul loc în clasamentul WTA, în 2017 şi 2018. La RFI, jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că „principalul progres pe care l-a făcut Simona alături de Cahill este în plan uman. Darren a ajutat-o să fie un om mai bun”.

Darren Cahill a ajutat-o să fie un om mai bun

Cristian Tudor Popescu: Principalul progres este acela în plan uman, cum de altfel și Simona însăși spune acum la despărțire, Darren Cahill a ajutat-o să fie un om mai bun. A lucrat mult asupra personalității ei și a reușit acest lucru extrem, de dificil pe care niciunul dintre ceilalți antrenori ai Simonei nu l-a reușit, anume să îi schimbe felul de a fi.

Reporter: Să fie mai pozitivă în teren, să treacă peste greșeli? Cam despre asta ar fi vorba...

CTP: Nu, sunt mult mai multe aspecte aici. E mult de vorbit. Să ne amintim de precedentul moment de despărțire al lui Darren Cahill de Simona Halep. Nu a fost deloc în condițiile de acum, în care cei doi se despart prieteni. Să ne amintim că după meciul de la Miami când Darren Cahill i-a spus că cu acel comportament pe teren el nu poate să lucreze cu ea. Pentru mine rămâne de neuitat. Nici nu mai știu cu cine era meciul. Îmi amintesc că era o semifinală, turneu pe hard. La un moment dat scorul era 6-5 pentru Simona în setul respectiv. Sevea adversara. Darren Cahill a venit la bancă, l-a chemat Simona. Nu s-a apucat să îi spună ce tactici să folosească în game-ul următor, ce să facă, unde să îi dea. Mai întâi a stat vreo 15 – 20 de secunde fără să spună nimic din minutul alocat coaching-ului la bancă. Sinoma nu a spus nici ea nimic în acest timp. S-a uitat fiecare în altă parte 20 de secunde, după care Darren a întrebat-o, tot fără să se uite  la ea, „Vrei să câștigi pe mâna ta sau pe mâna ei?”. Un antrenor poate să spună așa ceva fără ca măcar lucrul acela să fie adevărat. El nici măcar nu trebuie să fie pus în practică de sportivă. Însă este important că el îi livrează în acele momente o idee, o soluție, o direcție care pare că îi rezolvă problema. Important este ca jucătoarea să intre pe teren cu convingerea că știe ce are de făcut. Asta a realizat Darren de nu știu câte ori.

Simona ar putea ea însăși să fie antrenoarea

Rep: Cariera și persoana Simonei Halep, așa cum spuneați și dumneavoastră, domnule Popescu, au părut și au fost foarte legate de Darren Cahill în acești ani. Vedeți grea adaptarea Simonei la perioada de după Cahill? Simțiți că are maturitatea necesară să înceapă o nouă etapă de succes în cariera sa de una singură sau alături de un alt antrenor?

CTP: Cred că Simona va alege un alt antrenor, probabil un antrenor român, cu care să poată petrece mult mai mult timp împreună și care să fie cu ea tot sezonul. Asta a fost, după părerea mea, problema principală în relația cu Darren. Darren era în Australia, Simona în România. Simona nu a beneficiat de serviciile lui Darren într-un întreg sezon. Asta era greu și pentru ea. Cred că o să își ia un antrenor român. Dar Simona ar putea ea însăși să fie antrenoarea, nu numai pentru sine. A acumulat enorm de multă experiență în acești peste 8 ani care se fac acum de când este în tenisul de cel mai înalt nivel. Arată o maturitate remarcabilă în joc. Acum știe ce trebuie să faci ca câștigi un meci, ce trebuie să faci la antrenament ca să fii performant în competiție. Știe mult despre tenis acum. După părerea mea, din acest punct de vedere ea poate să facă bune care să ne bucure în continuare cu condiția să o țină fizicul. Problema este că Simona a intrat în bătălia cu un fizic pe care i-l știm cu toții și pe care l-a supus unor chinuri în acești ani care nu aveam cum să nu lase urme. Asta este situația Simonei acum. Dar din câte am văzut-o la US Open, își dă drumul la picioare. Își folosește corpul la maxim. Nu a rămas cu frică după rana aceea groaznică la picior. Dacă o ține corpul, Simona poate să facă în continuare performanță de înalt nivel

Ascultă:

 
Cristian Tudor Popescu, despre Simona Halep