Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Championship: Africa de Sud 31 Noua Zeelandă 29 după un meci de antologie, dar All Blacks câștigă titlul

noua_zeelanda_africa_de_sud.jpg

Africa de Sud 31 Noua Zeealndă 29
Africa de Sud a câștigat cu 31 - 29 după ce la un moment dat neo-zeelandezii conduceau cu 20 - 11
Sursa imaginii: 
All Blacks Twitter

Noua Zeelandă a câștigat Rugby Championship deși a pierdut ultimul meci cu Africa de Sud cu 29 – 31. În celălalt meci al ultimei runde Australia a învins Argentina cu 32 – 17.

Campionii mondiali, Springboks, au plătit cu aceeași monedă, luându-și revanșa asupra All Blacks cu o lovitură de pedeapsă transformată cu ceasul în roșu, în minutul 83. Săptămâna trecută, All Blacks câștigaseră cu 19 – 17 printr-o lovitură de pedeapsă transformată cu două minute înainte de final.

All Blacks conduceau la pauză cu 20 – 14 după o evoluție net superioară și trei eseuri marcate față de numai unul al Springboks, dar campionii mondiali, criticați pentru jocul lor stereotip bazat aproape exclusiv pe pachetul de înaintare și pe șuturi perechii de mijlocași, au avut o tresărire de orgoliu și au întors rezultatul la 22 – 20 în minutul 52.

Din acel moment nu s-a mai marcat niciun eseu, dar a urmat o luptă titanică, în care Elton Jantjes, de obicei mijlocaș la deschidere, dar sâmbătă intrat pe post de aripă, a marcat din drop-goal și două lovituri de pedeapsă pentru du-africani, în timp ce fundașul Jordy Barrett a transformat trei lovituri de pedeapsă pentru neo-zeelandezi.

Când Barrett a transformat a treia penalitate și a adus All Blacks în avantaj cu două minute înainte de final se părea că se va repeta la indigo situația de sâmbăta trecută. Dar All Blacks, aflați în posesia balonului după reluarea de la centru de către Springboks au greșit și au fost penalizați la 55 de metri de propriul teren de țintă.

Fundașul Frans Steyn cunoscut pentru loviturile sale de picior de la distanță nu a încercat să dea la buturi, ci a șutat balonul în margine în 22-ul All Blacks, din marginea rezultantă Springboks au atacat și au obținut o penalitate chiar în fața buturilor pe care Jantjes a transformat-o fără probleme cu ceasul în roșu. Scor final Africa de Sud 31 Noua Zeelandă 29 și All Blacks suferă prima înfrângere după 10 meciuri test consecutive câștigate, iar Sprigboks revin pe prima treaptă a clasamentului World Rugby pe care o pierduseră săptămâna trecută.

În primul meci al cuplajului de pe stadionul din Robina, în statul Queensland, estul Australiei, gazdele au învins Argentina cu 32 – 17, după un meci plăcut în care Wallabies au confirmat ascensiunea care i-au dus într-o lună de pe locul 7 pe locul 3 în ierarhia mondială, în timp ce Pumas, departe de casă de trei luni sunt clar într-o eclipsă de formă.

În clasamentul final al Rugby Championship pe primul loc este Noua Zeelandă cu 25 de puncte, urmată de Australia cu 18, Africa de Sud cu 15 și Argentina cu 0.

Acum giganții emisferei sudice vor lua o scurtă pauză după care se vor îndrepta către Europa unde vor disputa pe parcursul lunii noiembrie tradiționalele meciuri test de toamnă cu rivalii din emisfera nordică.