Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jean René Lacoste – jucător, creator, inventator. De ce i se spunea ”Crocodilul”?

lacoste1.jpg

Lacoste a fost primul jucător străin victorios de două ori la US Open, în 1926 și 1927
Sursa imaginii: 
tennismajors.com

La 12 octombrie 1996 se stingea din viață, la Saint-Jean-de-Luz, în Franţa, la vârsta de 92 de ani, Jean René Lacoste, creatorul celebrei linii de vestimentație sportivă, un mare jucător de tenis, câștigător a șapte titluri de Grand Slam, dar și un inventator remarcabil.

S-a născut la 2 iulie 1904 la Paris, ca fiu al unui om de afaceri prosper. S-a dovedit a fi un elev bun, cu înclinaţii spre ştiinţele exacte şi era pregătit pentru a urma cursurile unei şcoli franceze de inginerie, când, la 15 ani, şi-a exprimat dorinţa fierbinte de a deveni jucător de tenis. Tatăl său i-a dat cinci ani pentru a dovedi ce poate în această direcţie.

În următorii trei ani, René s-a dovedit a fi un foarte bun jucător, bazându-se pe precizia jocului, antrenamente intense și jocul metodic, prin care încerca să reziste mai mult decât adversarul, studiindu-i punctele slabe şi forte înainte de joc.

După o primă selecţie în Cupa Davis în 1923, primul succes semnificativ pentru René Lacoste este participarea la Campionatul final al Franţei în 1924.

Cei patru mușchetari

A câştigat nu mai puțin de şapte titluri de Grand Slam la simplu: Wimbledon (1925, 1928), French Open (1925, 1927, 1929) şi a devenit primul străin care a câştigat US Open de două ori (1926, 1927), a doua oară învingându-l pe celebrul Bill Tilden, considerat a fi unul dintre cei mai mari jucători de tenis din toate timpurile.

A fost primul tenismen care a câştigat Cupa Davis pentru Franţa între 1927-1932, înainte de Yannick Noah şi a fost numărul unu mondial în 1926 şi în 1927.

Între anii 1920 şi 1930 Lacoste şi colegii săi, jucătorii Jacques Brugnon, Jean Borotra şi Henri Cochet (foto sus) au devenit cunoscuţi sub numele de "Cei patru muşchetari ai tenisului francez". Toţi cei patru membri ai grupului au fost introduşi simultan în "Hall Tennis International of Fame" din Newport, în Rhode Island, în 1976.

S-a retras din activitatea sportivă în 1929 din cauza unor probleme de sănătate, dar a mai rămas în tenis, în calitate de căpitan al echipei de Cupa Davis şi a condus Franţa spre victorie în 1931-1932.

Crocodilul

A fost poreclit "Crocodilul" de presa americană, pentru tenacitatea sa pe terenurile de tenis. În ultimii ani în care a jucat a devenit celebru şi pentru tricoul neobișnuit pe care îl purta la partidele de tenis: era împotriva modei de atunci, optând pentru tricouri cu mânecă scurtă, în defavoarea celor tip rochie.

La scurt timp după ce s-a retras din competiţii, René Lacoste a fondat o linie de vestimentaţie sportivă, care i-a purtat numele şi al cărei simbol era un crocodil, înființând o mică companie. Până în 1950, tricourile lui Lacoste, cu semnătura sa şi cu emblema de crocodil pe partea stângă a pieptului, au intrat pe piaţa din SUA. În 1982, vânzările au atins cota maximă de 450 milioane dolari americani.

În 1963, Lacoste a creat senzaţie în tehnologia rachetei, brevetând prima rachetă de tenis din oţel tubular, care a fost folosită de celebrul jucător american Jimmy Connors. Până atunci, aproape întotdeauna se folosea lemnul. Racheta a fost comercializată în Europa sub marca "Lacoste".

De la mijlocul anilor 1960 şi sfârşitul anilor 1980, Lacoste a depus 20 de noi patente de invenții și nu doar în domeniul tenisului....

La 30 iunie 1930, René Lacoste s-a căsătorit cu celebra campioană de golf Simone de la Chaume. Au avut împreună trei fii şi o fiică. Catherine Lacoste, fiica lor, a devenit campioană mondială de golf pe echipe (1967).

 

Surse: tennis-histoire.com, corporate.lacoste.com, biography.com, agerpres.ro