Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul ciclist al Franţei, ediţia 2022, dezvăluit şi feminizat

Christian Prudhomme, directorul TDF, si Marion Rousse în timpul prezentàrii Turului ciclist feminin, 14 octobrie 2021.

ASO – asociaţia care deţine şi organizează Turul ciclist al Franţei – şi-a dezvăluit joi parcursul ediţiei 2022. După 12 ani de absenţă, revine şi proba feminină, disputată în trecut între anii 1984 şi 2009. Spre deosebire de cursa masculină care durează tradiţional trei săptămâni, cea feminină se va derula doar pe durata a 8 zile.

Turul ciclist masculin va debuta pe întâi iulie 2022 şi se va termina pe 24, ziua în care ia startul proba feminină care se va sfârşi pe 31 iulie. Dacă bărbaţii sosesc pe Champs-Elysées, femeile demarează de la Turnul Eiffel.

Calendarul a fost dorit aşa de organizatori pentru a nu deconecta proba feminină de cea masculină. „In trecut, ea era organizată mai multe săptămâni după terminarea Turului masculin, când lumea nu mai se gândea la ciclism sau când reîncepea sezonul de fotbal” spune Thomas Voeckler, selecţionerul naţional. „Este o consacrare pentru fete, o mare vitrină pentru ele apreciază şi fostul ciclist Laurent Jalabert.

Parcursul feminim merge de la Paris spre estul Franţei şi, la fel precum proba masculină, va propune un traseu variat, denivelat şi accidentat. In plus, ciclistele vor face etape în locuri mitice din regiunea Champagne precum Epernay şi Reims, acolo pe unde în anii precedenţi au pedalat şi băieţii. Urmează trasee prin vii şi apoi prin masivul muntos Vosges şi în fine Alsacia.

In total, traseul feminin are 1.029 km iar sportivele sunt împărţite în 22 de echipe a câte 6 fete. „Câştigătoarele diverselor categorii vor încasa în total 250.000 de euro”, precizează Marion Rousse, fostă campioană a Franţei de ciclism şi proaspăt numită directoare a Turului ciclist feminin. Asta în timp ce la bărbaţi, numai învingătorul Turului încasează 500.000 de euro.

Cursa masculină, ajunsă la ediţia 109, va pleca aşadar din Danemarca pe întâi iulie după care va traversa o mare parte din estul Franţei făcând o a doua incursiune în afara graniţelor hexagonale cu o etapă care va ajunge la Lausanne, în Elveţia, acolo unde îşi are sediul Comitetului internaţional olimpic. Etapele montane nu vor lipsi evident, în particular l’Alpe d’Huez, vârf absent în ultimele 4 ediţii.

 
Turul ciclist al Franţei, ediţia 2022, dezvăluit şi feminizat