Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Rugby decide dacă internaționalii vor putea schimba țara pentru care joacă după trei ani

charles_piutau.jpg

Charles Piutau
Charles Piutau, cel mai bine plătit jucător al lumii, ar putea juca pentru Tonga după ce a jucat pentru Noua Zeelandă
Sursa imaginii: 
Premiership Rugby

Un jucător de rugby care a jucat la seniori pentru o țară ar putea juca după trei ani pentru țara natală a sa, a părinților sau a bunicilor săi. World Rugby va vota la sfârșitul acestei luni asupra aceste reguli care ar putea favoriza țări ca Fiji, Samoa sau Tonga, dar și România.

Consiliul Mondial al World Rugby va discuta propunerile la următoarea ședință din 24 noiembrie, cu o majoritate de 75%, sau 39 din 52 de voturi, necesare pentru ca hotărârea să treacă. Din consiliu fac parte și președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, și președintele Rugby Europe, Octavian Morariu.

Conform regulilor actuale, un jucător este “capturat” odată ce a câștigat o selecție de seniori la prima sau a doua echipă în XV și echipa în șapte a unei națiuni și, ulterior, este legat de acea țară și nu poate juca pentru o altă națiune.

Conform noilor planuri, un jucător ar fi eligibil pentru schimbarea echipei naționale odată ce nu a mai jucat rugby internațional timp de trei ani. Ei trebuie să aibă o “legătură strânsă și credibilă” cu o altă țară – prin naștere sau prin locul de naștere al părinților sau al bunicilor și Jucătorii vor putea schimba o singură dată echipa națională în cariera lor.

Fiji, Samoa, Tonga în avantaj

Această schimbare a regulii ar putea avantaja națiunile insulare din Pacific, Fiji, Samoa, Tonga care a

Malakai Fekitoa
Malakai Fekitoaa jucat pentru All Blacks și acum are dreptul să joace pentru țara sa natală, Tonga
Sursa imaginii: 
Wikipedia

u jucători născuți acolo sau cu părinți și bunici emigrați mai ales în Noua Zeelandă și Australia, dar și în Europa.

Există deja un jucător – Malakai Fekitoa, care actualmente joacă la Wasps în Anglia care este eligibil pentru țara sa natală, Tonga, după ce a evoluat de 22 de ori sub culorile Noii Zeelande. El a obținut eligibilitate pentru Tonga jucând pentru echipa în șapte la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Fekitoa, care evoluează în poziția de centru, ar fi putut debuta chiar sâmbătă în meciul test pe care Tonga îl dispută la Londra pe Twickenham împotriva Angliei, însă este accidentat.

Apoi superstarul All Blacks, Charles Piutau, cel mai bine plătit jucător al lumii la Bristol Bears în Anglia ar putea reprezenta Tonga chiar de anul viitor, putând evolua la Cupa Mondială de Rugby din 2023.

Teoretic, jucători precum Mako și Billy Vunipola, de la Saracens, ar fi eligibili să joace pentru Tonga, prin tatăl lor, dacă nu sunt selecționați de Anglia până în 2024, deși Billy Vunipola a exclus anul trecut această perspectivă.

Nathan Hughes, numărul opt din Bristol, născut în Fiji, care a câștigat ultima dintre cele 22 de selecții ale Angliei în 2019, va putea apoi să schimbe echipa națională în 2022.

Fiji, Samoa și Tonga ar putea beneficia masiv în viitor de schimbarea acestei reguli. În meciul Noua Zeelandă – Țara Galilor de sâmbătă jucătorii de origine din cele trei insule au reprezentat majoritatea în XV-le de start, chiar dacă cei mai mulți dintre ei sunt născuți în Noua Zeelandă din părinți fijieni, samoani și tongani. Aripa Sevu Reece, care a marcat un eseu este născut în Fiji.

Moldoveni pentru România

Dar și România ar putea beneficia de schimbarea regulii, prin atragerea de foști internaționali ai Republicii Moldova care joacă în prima ligă a Franței, Top 14, ca Vadim Cobîlaș (Union Bordeaux Begles), Cristian Ojovan (Clermont Auvergne) sau Andrei Mahu (USA Perpignan).

Andrei Mahu
Andrei Mahu a fost deja contactat de Federația Română de Rugby ca să joace pentru Stejari
Sursa imaginii: 
Andrei Mahu

Deja am fost contactat de Federația Română de Rugby și ar fi o oportunitate enormă și aș avea o deosibită plăcere și onoare să reprezint România , mai ales că sunt și cetățean român, deci este un lucru firesc”, a declarat Andrei Mahu pentru RFI.

Mă voi alătura cuvintelor lui Andrei Mahu, singurul bémol este că nu dețin cetățenie română și acuma muncesc asupra naturalizării mele în societatea franceză”, a declarat la RFI Cristian Ojovan, ai cărui bunici au fost cetățeni ai României.

World Rugby a prelungit deja perioada de eligibilitate prin rezidență de la trei ani la cinci ani, această regulă urmând să intre în vigoare de la 31 decembrie 2021.

România a fost penalizată și exclusă de la Cupa Mondială din 2019 când s-a constatat că jucătorul tongan Sione Fakaosilea nu era eligibil să joace pentru Stejari, deoarece evoluase în prealabil în echipa Tonga Sevens.