Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Africa de Sud învinge Țara Galilor la Cardiff cu 23 - 18, Franța învinge Argentina cu 29 - 20

tara_galilor_africa_de_sud.jpg

Țara Galilor 18 Africa de Sud 23
Campionii mondiali au învins la Cardiff în ultimele 10 minute ale meciului
Sursa imaginii: 
Springboks Twitter

Africa de Sud a învins Țara Galilor cu 23 - 18 la Cardiff, după ce galezii au condus până cu șapte minute înainte de final. Noua Zeelandă a învins Italia cu 47 - 9, Anglia a învins Tonga cu 69 - 3, Irlanda a învins Japonia cu 60 - 5. 

Campionii mondiali au câștigat pe Principaity Stadium pentru prima oară în opt ani, dar nu fără emoții și numai după ce galezii au obosit și au fost incapabili să oprească uriașa înaintare a Springboks să marcheze unicul eseu al meciului dintr-un maul de margine, prin talonerul Malcolm Marx.

Springboks au dominat grămada ordonată, obținând lovituri de pedeapsă pe fiecare introducere proprie, iar în margine cuplul din linia a II-a Eben Eztebeth - Lood de Jaeger a câștigat baloanele pe repunerea proprie cu ușurință, creând platforme de atac ideale pentru liniile dinapoi, dar galezii s-au apărat exact și au speculat greșelile campionilor mondiali, iar mijlocașul la deschidere Dan Biggar a transformat șase lovituri de pedeapsă, sud-africanii marcând tot șase, patru prin mijlocașul la deschidere Handre Pollard, una prin fundașul Frans Steyn (de la 54 de metri) și una prin înlocuitorul lui Pollard, Elton Jantjies. Scor final Țara Galilor 18 Africa de Sud.

Cu această victorie campionii mondiali se apropie la numai trei sutimi de punct de lidera clasamentului World Rugby, Noua Zeelandă, care a învins fără probleme Italia la Roma cu 47 - 9. Victorii facile au obținut și Irlanda, 60 - 5 cu Japonia, și Anglia, 69 - 3 cu Tonga. 

În ultimul meci al zilei, Franța a învins Argentina cu 29 - 20 pe Stade de France, după un meci presărat cu acte de indisciplină în care ambele echipe au dovedit un angajament fizic total, în care banca de rezerve superioară a francezilor a făcut diferența în final.

Rivalii României pentru calificarea la Cupa Mondială 2023 au fost în acțiune și în cel mai important meci din grupa europeană, Rusia a învins Țările de Jos în deplasare 35 - 8, în timp ce în meciuri test Portugalia a învins Canada cu 20 - 17, iar Spania a pierdut cu Fiji, 13 - 43. România joacă duminică la Verona cu Uruguay, în celălalt meci al zilei Scoția joacă cu Australia. 

Campionatele naționale continuă

În Anglia, Leicester Tigers au obținut a opta victorie din opt meciuri învingând pe Bath, lanterna roșie cu 40 - 23, dar cel mai spectaculos joc al rundei a opta a avut loc la Londra, unde Saracens au terminat la egalitate, 34 - 34, pe teren propriu, cu London Irish.


Saracens 34 London Irish 34
London Irish (în alb) au o revenire incredibilă de scor în meciul cu Saracens
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Reveniți în prima ligă ca favoriți la titlu după  ce au fost penaizați în sezonul trecut cu retrogradarea pentru depășirea repetată a fondului de salarii pentru lotul de jucători, Saracens conduceau cu 34 - 8 în minutul 60, cu London Irish care jucau în 14 din minutul 22 după un cartonaș roșu pentru placaj periculos cu umărul la cap. Irish au revenit spectaculos marcând patru eseuri în 20 de minute, egalând cu o transformare de la doi metri de tușă. 

În celelalte meciuri ale rundei s-au înregistrat rezultatele: Exeter Chiefs 12 Newcastle Falcons 15, Sale Sharks 30 Northampton Saints 6, Bristol Bears 27 Worcester Warriors 6. Duminică se joacă meciul Wasps - Harlequins. 

În clasamentul Gallagher Premiership conduc Leicester Tigers cu 37 de puncte (opt meciuri), urmați de Saracens cu 27 (șapte meciuri) și Harlequins 22 (șase meciuri).

În Franța, în Top14 (ajuns la a 10-a rundă) s-au înregistrat rezultatele: La Rochelle 26 Union Bordeaux Begles 3, Lyon OU 30 Castres 23, Pau 33 Biarritz 21, Stade Francais 27 Montpellier 31, Stade Toulousain 37 USA Perpignan 15, Brive 12 Racing 92 Paris 10. Duminică se joacă meciul ASM Clermont Auvergne - Toulon.

În clasament pe primul loc se situează Stade Tolousain cu 36 de puncte, urmați de Bordeaux Begles cu 22, Montpellier și Lyon cu câte 26.