Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România învinge Uruguay cu 29 – 14 și urcă pe locul 16 în clasamentul mondial

florian_rosu.png

România 29 Uruguay 14
Florian Roșu marchează primul eseu pentru Stejari în meciul cu Uruguay
Sursa imaginii: 
Rugby Europe TV

Echipa de rugby a României a învins Uruguay cu 29 – 14 în meci test la Verona. Cu această victorie Stejarii urcă pe de pe locul 18 pe locul 16 în clasamentul World Rugby. Sâmbătă Stejarii întâlnesc Țările de Jos la București. 

Stejarii și-au luat revanșa asupra Los Teros pentru înfrângerea de acum trei ani, 20 – 27 la București, de o manieră netă, într-un meci cu două părți complet distincte.

În prima parte, Uruguay a dominat categoric, mai ales pe înaintare, dar românii au știut să profite și au condus până cu două minute înainte de pauză când Teros au transformat o lovitură de pedeapsă și au intrat la vestiare cu un avantaj minim: 14 – 13.

România a deschis scorul chiar în primul minut de joc după o acțiune superbă inițiată de fundașul Ionel Melinte, care a prins un balon înalt, a combinat pe partea stângă cu centrul Hinckley Vaovasa, acesta a pasat la interior mijlocașului la grămadă Gabriel Rupanu, care a pasat apoi din placaj flankerului debutat Florian Roșu, care a marcat eseul la capătul acestei faze încântătoare.

Melinte a transformat eseul și a adăugat și două penalități, dar uruguayenii au dominat categoric în primele 40 de minute în care înaintașii români s-au întrecut în greșeli și indisciplină, dar spre norocul Stejarilor, Teros au reușit să marcheze un singur eseu și trei penalități.

Meciul s-a schimbat radical după pauză, când înaintașii, conduși de căpitanul Mihai Macovei, au dominat marginea și grămada ordonată, iar excelentul Vaovasa (o revelație alături de conaționalul său neo-zeelandez Jason Tomane la centri) a găsit o breșă în apărarea uruguayană și a marcat al doilea eseu al Stejarilor, transformat de Melinte, care a transformat apoi încă trei penalități acordate de excelentul arbitru australian Angus Gardner, el marcând în total 19 puncte din lovituri de picior. Scor final România 29 Uruguay 14.

"Victoria lui Robinson"

Rezultatul este remarcabil, ținând cont de calificarea recentă la Cupa Mondială a uruguayenilor la Cupa Mondială (RWC 2023) ca America 1 pentru prima oară după victoria din dubla manșă cu Statele Unite.

Andy Robinson
Antreborul Andy Robinson a reclădit echipa României
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Cu acest rezultat Stejarii urcă pe locul 16 înlocuind Uruguay care cade pe vechea poziție a românilor, locul 18 în clasamentul World Rugby.

"Este clar ca de când a fost preluată de antrenorul englez Andrew Robinson, echipa României a făcut progrese considerabile atât din punct de vedere al personalului, cât și a calității jocului prestat de cei selecționați. Procesul a durat aproape doi ani, dar victoria savuroasă, din meciul cu Uruguayul de la weekend, sugerează că a meritat să fim răbdători, dându-i tehnicianului englez atât timp cât și încredere.”, spune comentatorul de rugby Chris Thau.

Este clar că la nivelul echipei se produce o schimbare în profunzime, care în cele din urmă poate aduce calificarea României la Cupa Mondială din 2023. Faptul ca Uruguayul s-a calificat deja pentru RWC 2023 pe primul loc al turneului american de calificare, lăsând în urma echipei SUA și eliminând Canada este edificator în acest context, iar victoria României
în meciul test de la Verona cu scorul de 29-14 la fel de semnificativă. Felicitări Andy, ține-o tot așa!”, adaugă el.

Sâmbătă Stejarii întâlnesc sâmbătă la București Țările de Jos într-un meci contând pentru Rugby Europe Championship, dar, mai important, pentru grupa europeană de calificare la RWC 2023, din care mai fac parte Georgia, Portugalia, Rusia și Spania.