Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România 56 Țările de Jos 15, o victorie absolut necesară pentru calificarea la Cupa Mondială

romania_tarile_de_jos.jpg

Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Echipa de rugby a României a învins Țările de Jos cu 56 - 15 în meci contând pentru Rugby Europe Championship (REC 2021) și calificările la Cupa Mondială din Franța (RWC 2023). Stejarii sunt acum ka egalitate în clasament cu Portugalia pe locul 2, care este calificativ din grupa europeană.

Desfășurat pe Stadionul Arcul de Triumf din București cu tribunele goale din cauza restricțiilor anti-Covid, meciul a avut o desfășurare previzibilă cu înaintarea Stejarilor mult prea puternică pentru olandezi, ceea ce a permis liniilor dinapoi o libertate de manevră considerabilă.

Ca urmare, Stejarii au marcat opt eseuri față de numai două ale olandezilor, dintre care un hat-trick al aripii Ionuț Dumitru.

Dar scorul nu poate ascunde unele imprecizii ale Stejarilor, în fața unei echipe formată în majoritate din semi-profesioniști și chiar amatori. Un număr prea mare de penalități acordate la punctele de fixare și greșeli de mânuire a balonului pe liniile dinapoi au avut efecte minore într-un meci cu Olanda, dar în cele cu Portugalia, Rusia și Spania, rivalii la calificare la RWC 2023, ele pot fi mult mai costisitoare.

După meciul România – Țările de Jos clasamentul REC 2021 arată astfel: 1. Georgia 24 de puncte (5 meciuri), 2. România 14 (5), 3. Portugalia 14 (5), 4. Rusia 9 (4), 5. Spania 3 (4), 6. Țările de Jos (0).

Duminică se joacă meciul Spania – Rusia, iar pe 18 decembrie jocul Spania – Țările de Jos.

Meciurile retur din REC 2022 vor conta și ele pentru calificări rezultatele lor adiționându-se în clasament.

Pentru RWC 2023 se califică direct primele clasate, iar a treia continuă în recalificări. Nu face nicio îndoială ca pentru primul loc Georgia este marea favorită, iar pentru locul 2 Stejarii sunt la o luptă aprigă nu doar cu Portugalia, ci și cu Rusia și chiar cu Spania.

În celelalte meciuri test s-au înregistrat rezultatele:

Irlanda 29 Noua Zeelandă 20

Scoția 15 Africa de Sud 30

Anglia 32 Australia 15

Italia 16 Argentina 37

Portugalia 25 Japonia 38

Belgia 0 Canada 24

În urma acestor rezultate, Africa de Sud urcă din nou pe primul loc în clasamentul mondial, înlocuind Noua Zeelandă, în timp ce Anglia a urcat pe 3, Irlanda pe 4, iar Australia a căzut pe 5. România rămâne pe 16. 

Duminică au loc meciurile Franța - Georgia și Țara Galilor - Fiji.