Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Franța obține o victorie de prestigiu în fața Noii Zeelande, 40 - 25

franta_noua_zeelanda.jpg

Franța 40 Noua Zeelandă 25
Melvyn Jaminet transformă o lovitură de pedeapsă în ultimul minut de joc și stabilește scorul final în meciul cu Noua Zeelandă: 40 - 25
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Echipa de rugby a Franței a învins Noua Zeelandă cu 40 - 25 pe Stade de France la Paris. Este prima victorie a francezilor împortiva All Blacks după 12 ani și prima victorie asupra neo-zeelandezilor la Paris din 1973.

O victorie remarcabilă a XV-lui Cocoșului Galic după un meci în care flerul tipic al francezilor s-a îmbinat cu un agajament fizic total împotriva unei echipe care a jucat 10 meciuri test în ultimele săptămâni în șase țări, trei continente și două emisfere. 

Francezii au condus la pauză cu 24 - 6, marcând trei eseuri, două prin talonerul Peato Mauvaka și unul prin mijlocașul la deschidere Romain Ntamack, toate trei transformate de fundașul Melvyn Jaminet care a adăugat și o penalitate, în timp ce All Blacks (care au avut o rară apariție în tricouri albe) au marcat doar două penalități prin fundașul Jordie Barrett. 

După pauză, așa cum era de așteptat, neo-zeelandezii au revenit puternic, marcând trei eseuri, prin Barrett, centrul Rieko Ioane și numărul 8 Ardie Savea, două dintre ele transformate de Barrett, apropiindu-se la 25 - 27. 

Francezii însă au revenit, cu aripa Damian Penaud care a marcat un eseu pe intercepție, iar Jaminet a mai adăugat o transformare și trei penalități. Scor final: Franța 40 Noua Zeelandă 25. 

Meciul se constituie și ca o avanpremieră a Cupei Mondiale din 2023 când cele două echipe vor disputa pe același stadion partida inaugurală. All Blacks erau vizibil epuizați fizic, ceea ce nu diminuează cu nimic meritele francezilor, care au făcut cel mai bun meci al lor de peste un deceniu. 

Acum începe să se vadă efectul celor două victorii ale echipei naționale U20 din 2018 - 2019, cu jucători ca Ntamack, Demba Bamba sau Cameron Woki, alături de alți tineri ca Antoine Dupont, Melvin Jaminet, Mathieu Jalibert sau Gregory Aldritt care au devenit baza echipei antrenate de Fabien Galthie.